Gužve i redovi za pasoše i lične karte, MUP apeluje na građane da ne čekaju poslednji trenutak

 

Pred šalterima policijskih uprava ovih dana su velike gužve, jer građani žure da pred godišnje odmore zamene pasoše kojima je istekla važnost, kao i lične karte. MUP saopštava da je povećan broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme. Pozivaju građane da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući poslednji trenutak.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u prvoj polovini ovog meseca, u odnosu na isti period 2019. godine, pre izbijanja pandemije koronavirusa, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, pasoša i ličnih karata građana veći za 40 odsto.

Od početka meseca u svim policijskim upravama i stanicama u Srbiji dnevno se podnosi u proseku oko 10.000 zahteva, a osim toga svakodnevno oko 8.500 građana dođe u policijsku stanicu da podigne lična dokumenta, pasoše i lične karte“, navodi MUP.

Ističu da je samo tokom ponedeljka izdat rekordni broj ličnih dokumenata – 9.139 pasoša i 3.164 lične karte.

„Da bismo unapredili rad i ubrzali proces, a time i građanima omogućili da efikasnije dođu do ličnih dokumenata, povećan je broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme“, dodaje se u saopštenju.

Napominju i da usled epidemijske situacije, veliki broj građana nije pravovremeno produžio ili zamenio lična dokumenta, zbog čega je ove godine znatno povećan broj zahteva.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je sve mere kako bi efikasno odgovorilo na povećane zahteve građana i poziva ih da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući zadnji trenutak, pred istek dokumenta, da to učine“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

 

Rts/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *