HOROVI IZ ANKARE I SOFIJE ODUŠEVILI MILANOVČANE

U okviru 13. Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala Milanovačka publika je sinoć imala priliku da čuje dva hora – ,,Glasovi Orfeja“ iz Bugarske i ,,Ankarski polifoni hor“ iz Turske.

U Kragujevcu se svake druge godine organizuje internacionalni festival  na koji dolaze horovi iz raznih zemalja sveta, kao što su Italija, Meksiko, Grčka,Rusija… – istakla je za GM Press  Vesna Jevtić, jedan od organizatora ovogodišnje manifestacije.

 

Programom ,,Boje vremena“ publici se prvo predstavio ženski hor ,,Glasovi Orfeja“ iz Sofije, pod dirigentskom palicom Venecije Karamanove. ,,Glasovi orfeja“ su kamerni omladinski sastav koji predstavlja izdanak dečjeg hora ,,Deca Orfeja“ osnovanog 1994. godine sa ciljem da prikupe, čuvaju i šire bugarsku horsku muziku. Kakvi su im utisci o nastupu i milanovačkoj publici dirigentkinja Venecija Karamanova kaže:

 

Program pod nazivom ,,Zvučna boja Anadolije“ brojnijeg i mešovitog ,,Ankarskog polifonog hora“ obuhvatio je različite kulture i tradicije kroz transkripcije narodnih pesama i dela duhovne muzike. Međutim, milanovačku publiku najviše je iznenadilo izvođenje pesme ,,Čaje šukarije“. S obzirom na to da su u Gornjem Milanovcu prvi put, istakli su da im se mnogo dopada koncertni prostor u kome su nastupali i sama zgrada Doma kulture, a u Srbiji su bili pre 4 godine i, prema rečima dirigentkinje Nilgun Tuzkaja, iz naše zemlje nose samo pozitivna iskustva.

 

 

Uprkos prigodno upriličenom umetničkom i kulturnom sadržaju Velika sala Kulturnog centra nije bila u potpunosti popunjena, ali publika koja je prisustvovala koncertu srdačno je pozdravila nastupe ova dva hora.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *