I u milanovačkim apotekama veliko interesovanje za kućne testove

Kako u poslednjih sedam dana raste broj zaraženih Korona virusom, povećava se i interesovanje za brze antigenske testove namenjene za kućnu upotrebu.

U Agenciji za lekove registrovano je pet brzih antigenskih testova, koje mogu da upotrebljavaju nestručna lica – i oni obavezno na ambalaži imaju oznaku „CE“, odnosno poseduju evropski sertifikat za proizvode za samotestiranje. Prilikom samotestiranja se kao uzorak mogu koristiti nazalni bris ili pljuvačka. Iako na testovima koji su na našem tržištu u uputstvu piše da pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, teško ih je naći u prodaji.

I u milanovačkim apotekama su ovi testovi gotovo rasprodati. Oni se mogu nabaviti po cenama od 659 do 1300 dinara, a prema rečima naših farmaceuta, uglavnom je veće interesovanje za kućne brze testove kod mlađe populacije.

Stručnjaci podsećaju da je najpouzdaniji test ipak  PCR. Brzi antigenski testovi nisu 100 odsto pouzdani, ni u laboratoriji ni oni koje je moguće uraditi kod kuće. Pouzdanost brzih antigenskih testova za kućnu upotrebu zavisi i od proizvođača, a najbolje je da testiranje obavlja neko ko je za to stručan.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *