Imunizacija mladih put do koncerata, svadbi i matura

Doktori apeluju da je sada od izuzetne važnosti da se vakcinišu tinejdžeri, jer je veliki deo starije populacije imunizovan, a upravo mladi su superprenosioci korone, jer često nemaju simptome, a nisu zaštićeni ni od najtežih posledica ovog virusa. Ubrzanom masovnom vakcinacijom protiv kovida 19, ali pre svega većim odzivom mladih, došli bismo do toga da Srbija već prvog dana leta proglasi pobedu na koronom, odnosno da od 21. juna mogu da se organizaciju koncerti, festivali, proslave, svadbe i mature, poručuju stručnjaci.

Već je poznato da kovid ne zaobilazi ni trudnice, te i za njih važi preporuka da se vakcinišu, pa su tako američka regulatorna tela odobrila „Fajzerovu“ vakcinu za mlade između 12 i 16 godina i trudnice, a postoje nagoveštaji da bi već krajem meseca ovo cepivo moglo da dobije evropsko odobrenje za upotrebu i kod dece od 12 godina.

Kako je ranije rekao za medije epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon, da bi se ovaj proces ubrzao, mere popustile i masovna okupljanja, proslave i slavlja ponovo zaživeli, sada je neophodno da se odazovu mladi i vakcinisanjem doprinesu stvaranju kolektivnog imuniteta.

Prema njegovim rečima, i mladima bi uključivanje u imunizaciju išlo naruku jer se bliži kraj školske godine, a za maturante je i dalje neizvesno da li će imati tradicionalne proslave, maturske večeri. Ali mogu doprineti da sve bude kao nekad i da to bude noć za pamćenje.

SD/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *