Izborna komisija opštine Gornji Milanovac: Sve je spremno za nedelju

U nedelju, 16. januara biće održan republički Referendum, na kome će se građani Srbije izjasniti da li su za za Akt o promeni Ustava koji sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca.

Danas je u svečanoj sali Opštine Gornji Milanovac predstavnicima izborne komisije podeljen izborni materijal i time zaključena priprema za predstojeće glasanje.

 – Što se tiče Izborne komisije opštine Gornji Milanovac sve je spremno za nedelju. U toku je podela izbornog materijala, pored kojeg delimo i materijal koji služi za zaštitu od Kovida 19, kako bi izbori protekli bezbedno. U biračkom spisku se nalazi 35 561 glasač, a izjašnjavanje se vrši na 66 biračkih mesta – rekao je Dragan Vučićević, predsednik Izborne komisije opštine Gornji Milanovac.

Dragan Vučićević, predsednik Izborne komisije opštine Gornji Milanovac

Predloženim amandmanima sudije i tužioce više neće birati Narodna skupština već Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca , a ova tela su takođe jedino vlasna da odlučuju i o njihovom razrešenju i to ukoliko učine težak disciplinski prekršaj, krivično delo ili na drugi način sramote funkciju. Amandmanima je, pored ostalog, predviđena stalnost sudijske funkcije, najviši sud u Republici biće Vrhovni sud, a najviše javno tužilaštvo zvaće se Vrhovno javno tužilaštvo. O svim ustavnim promenama građani će se na referendumu izjasniti odgovorom sa „da“ ili „ne“ na pitanje „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *