Izložba fotografija: ”Pozorišni portreti”, autora Bojana Nikolića

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u četvrtak 14. oktobra 2021. godine u Modernoj galeriji izložbu fotografija:”Pozorišni portreti”, autora Bojana Nikolića.

Kroz fotografije na ovoj izložbi slavi se glumačka profesija, taloži bogato pozorišno iskustvo ljudi koji su se autoru našli u fokusu i zaintrigirali njegovo oko tokom desetogodišnjeg rada.

“Pozorišna fotografija je od pukog dokumentarnog zapisa, vremenom prerasla u kategoriju svojevrsne umetnosti. To potvrđuje i ova izuzetna izložba ,,Pozorišni portreti“, autora Bojana Nikolica, koja je ispunjena radovima nastalim od 2010. do 2019. i obuhvata portrete oko 60 glumaca u 44 predstave, profesionalnih i amaterskih pozorišta, koji jasno pokazuju da fotografija može da bude stvaralački čin za sebe.

Nikolić je očigledno, da upotrebimo reči Branislava Nušića, pozorišni čovek. On to pokazuje i kao organizator kulturnih događanja u Centru za kulturu Požarevac, i kao rukovodilac Velike scene Pozorista ,,Milivoje Živanovic“ i kao glumac, i – kako ova izložba pokazuje – pozorišni fotograf.

Njegove fotografije su ogledalo odličnog poznavanja same srži teatarske umetnosti, ali i dragoceni dar za osećaj trenutka, za izraz lica, pokret tela, dramski vrhunac. Auter majstorski uočava karakteristična psihološka stanja lika koji glumac tumači i približava ga posmatraču, izvanrednim osećanjem za dramatiku, za izraz, za suptilno osećanje glumca. Na njegovim portretima ovekovečeni su tako teško uhvatljivi trenuci koji često promaknu i najpažljivijem gledaocu skrivenom u mraku pozorišne dvorane.

Ujedno, Nikolićeva dela predstavljaju i svojevrsnu, dragocenu hroniku bogatog i značajnog teatarskog zivota. Pozorisni čin je nemoguće sacuvati. Pozorišni umetnici su jedini stvaraoci čije delo je osuđeno na prolaznost, na, kako je to govorio Eli Finci ,,zivot dvočasovni“. Srećom, postoje ljubitelji pozorišta koji čine sve da sačuvaju makar neke fragmente, neke dragocene trenutke.

Bojan Nikolić je nesumnjivo jedan od njih.” napisala je u katalogu izložbe Mirjana Odavić, muzejski savetnik Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Otvaranje izložbe je u 17 sati.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *