Izložba o Ani Frank u gimnaziji „Takovski ustanak“

Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ svečano je otvorena danas u gimnaziji „Takovski ustanak“. Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija iz Beograda, u saradnji sa Kućom Ane Frank iz Amsterdama i gimnazijom „Takovski ustanak“, predstavila je izložbu o Ani Frank koja će moći da se pogleda do 11. novembra.

ANA FRANK 3
Foto: GM Press

Kroz 32 panoa izložba donosi priču o sudbini jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.

TEODORA REŠETAR
Teodora Rešetar, Foto: GM Press

„Poenta izložbe jeste da se učenici nauče vršnjačkoj edukaciji, da jedni druge podstiču na kritičko razmišljanje, promišljanje istorije, ali i empatiju. Ana Frank je bliska godinama učenicima gimnazije i smatramo da većina njih vodi neku vrstu dnevnika, ili makar sa prijateljima razgovara o svojim problemima. Ovo je način na koji mogu da se povežu sa njom, ali i celom pričom Drugog svetskog rata, kako se takve stvari nikad više ne bi ponovile’’, istakla je Teodora Rešetar, članica Upravnog odbora Otvorene komunikacije.

Petnaest učenika gimnazije „Takovski ustanak’’ je ovog vikenda prošlo pripremni trening za vršnjačke vodiče kroz izložbu, koji su vodili sertifikovani treneri Otvorene komunikacije.  Prema rečima Dragana Dživdžanovića, trenera za obuku vršnjačkih vodiča, gimnazijalci su pokazali da imaju odličnu bazu znjanja kako o prošlim, tako i sadašnjim događajima.

Originalnoj postavci pridruženo je i sedam lokalnih panoa koji prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih sedamdeset godina u Srbiji i regionu, a koji su obeleženi brojnim konfliktima i podelama.

gimnazijalci kao kustosi
Foto: GM Press

„S obzirom na to da je ovo vrlo aktuelna tema, da se obrađuje i u osnovnim i srednjim školama na časovima istorije, ali i srpskog jezika i književnosti, edukativnog je karaktera i može mladim ljudima mnogo da pomogne. Deca su imala priliku da iz drugog ugla istražuju istorijske događaje, da razvijaju kritičko mišljenje i da se osposobe za buduće dijaloge. Takođe, i ono na čemu nam stalno insistiraju na ovim prostorima, a to je pomirenje bivših repubilka, ako je moguće da se debatom, tolerancijom i diskusijom to postigne’’, rekla je profesorka istorije Jelena Aleksandrov.

Mladi gimnazijalci će, umesto kustosa, kroz postvaku sprovoditi sve zainteresovane posetioce tokom naredne dve nedelje, a mnogi će kroz izložbu moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima nisu mogli saznati iz školskih udžbenika.

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ obišla je više od trista lokacija u celom svetu, a u Srbiju je došla u sklopu regionalnog projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *