„Izložba Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu“ otvorena u Muzeju

Sinoć je u Galeriji Muzeja otvorena izložba „Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu“ – iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, autora dr Snežane Toševe, muzejskog savetnika. Za dizajn izložbe bila je zadužena arhitekta Borjana Šuvaković. Izložba je posvećena arhitektama koji su na različite načine bili inspirisani narodnim graditeljstvom, a čiji se radovi čuvaju u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Posle pozdravnog govora direktora Muzeja istoričara Aleksandra Marušića, publici se obratila autorka izložbe podelivši privatni utisak i doživljaj o izložbi:

„Osnovni povod da izložba gostuje u Gornjem Milanovcu je stvaralaštvo arhitekte prof. Božidar Petrovića u čijem opusu je sažeta sva lepota i vrednost narodnog graditeljstva. U njegovom gradu, među njegovim sugrađanima, posetioci imaju priliku da se sete lepote koju je utkao u svoje objekte koje je stvarao i koje je rasuo po svim predelima oko Gornjeg Milanovca. Njegova dela i reči su na najbolji način definisala narodno graditeljstvo. Prof. Petrović, je jednom prilikom rekao kako je narodna kuća u stvari prirodna pojava, da je ona stvaran odraz čovekovog rađanja, života i umiranja. Imajući u vidu i verujući, kao što je i Dostojevski jednom napisao, da će lepota spasiti svet, tokom trajanja izložbe, do 31. oktobra podelićemo neprolaznu vrednost narodnog graditeljstva“, istakla je autorka izložbe.

FOTO/Muzej rudničko-takovskog kraja

Osim dela prof. Bože Petrovića na izložbi su predstavljena dela akademika Branislava Kojića, Aleksandra Deroka, i Zorana B. Petrovića. Ona svedoče o tome koliko je njihova inspiracija bila duboko utemeljena u tradicionalnu arhitekturu.

Istraživanjem na terenu, objavljivanjem knjiga i studija, izradom crteža, fotografisanjem, i konačno projektovanjem koje je inspirisano tradicijom, oni su na najbolji način uspeli da sačuvaju sećanje na narodno graditeljstvo. U svojim bogatim i raznolikim stvaralačkim opusima, uspeli su da graditeljsko nasleđe zaštite i otmu od zaborava.

Građa koja se čuva u zbirkama Muzeja nauke i tehnike često je jedino preostalo svedočanstvo o objektima tradicionalnog graditeljstva koji više ne postoje ili ubrzano nestaju. Ovom prilikom izložene su fotografije, projekti, crteži, beleške sa terena, skice, knjige, makete kao i video rad nastao na osnovu ove građe.

                                                             Foto/Muzej rudničko-takovskog kraja

Cilj izložbe je da ukaže na ovu značajnu temu srpske arhitekture, kao i da, obeležavajaući trideset godina postojanja Muzeja nauke i tehnike, prikaže deo njegovog bogatog fonda. Osim prikaza pojedinačnih opusa ovih autora, želeli smo takođe da rasvetlimo i njihovu blisku povezanost i saradnju na plemenitom zadatku istraživanja i očuvanja narodnog graditeljstva.

Ljubav prema tradiciji doprinela je njihovom međusobnom prepoznavanju i razumevanju, dugogodišnjem istrajavanju i neiscrpnoj energiji u prikazivanju i tumačenju lepote i vrednosti graditeljskog nasleđa. Zahvaljujući njihovim talentima, u kojima su na najbolji način bili sjedinjeni naučnik i umetnik, uspeli su da sagledaju suštinu vrednosti graditeljskog nasleđa, da ga zaštite i popularizuju.

Danas, kada mnogi spomenici narodne arhitekture više ne postoje, crteži, fotografije i tekstovi ovih autora, kao jedni od prvih celovitih prikaza i analiza narodnog neimarstva, ostaju polazište za dalja istraživanja. Nastala na razmeđi nauke i umetnosti, dela arhitekata Aleksandra Deroka, Branislava Kojića, Zorana B. Petrovića i Božidara Petrovića posvećena afirmaciji i vrednovanju lepote narodnog graditeljstva prepoznala su i zaštitila najosobeniji deo naše kulturne baštine. Stoga se nadamo da će njihovi crteži, skice, fotografije, beleške sa terena, knjige, udžbenici, projekti i makete sačuvani u Muzeju nauke i tehnike i ovom prilikom izloženi, biti inspiracija novim generacijama za dalja istraživanja naše bogate i dragocene graditeljske tradicije.

GM PRESS

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *