Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakati 1945-1970.”

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakati 1945-1970., na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, otvorena je juče u Modernoj galeriji Kulturnog centra. Za izložbu su odabrani plakati filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije. Izložba je otvorena u okviru 7. međunarodnog  festivala kratkog filma „Kratka forma“.

 – U pitanju je jedan istorijat jugoslovenske kinematografije. Slobodno možemo reći da je plakat bio jedini mediji koji je služio svrsi da se odgovori na pitanja ko, šta, gde, kad, kako i da se privuče publika da gleda film – rekao je Dragan Arsić, direktor KC Gornji Milanovac.

Dragan Arsić, direktor KC Gornji Milanovac

O značaju i vrednosti filmskih plakata govorio je i Radoš Gačić, istoričar umetnosti.

 – Svaki od ovih plakata koji su nastali u ono vreme ima određenu umetničku vrednost. Po pravilu je u izradi filmskih plakata učestvovala grupa umetnika. Ono što su danas dizajneri, nekada je to bila kreativna radionica koja je izrađivala ne samo plakate, već i druge propagandne i dokumentarne materijale tog vremena – kazao je Radoš Gačić, istoričar umetnosti

Radoš Gačić, istoričar umetnosti

Na izložbi se mogu videti plakati za prvi domaći igrani film “Slavica” Vjekoslava Afrića, komedije “Sumnjivo lice” i “Pop Ćira i Pop Spira” Soje Jovanović, plakat za “Skupljače perja” Aleksandra Petrovića i mnogi drugi.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *