IZLOŽBAMA ,,U PROLAZU…“ OTVORENI ,,DANI MIJE ALEKSIĆA“

Prvog dana manifestacije ,,Dani Mije Aleksića“ upriličene su dve izložbe. U Modernoj galeriji Kulturnog centra prikazana je izložba ,,U PROLAZU…SLIKE I NJIHOVE TAJNE“ koja predstavlja remek-dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka, dok postavku ,,U PROLAZU…I DALJE“ čine odabrani radovi iz zbirke Savremene umetnosti Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” koja je postavljena u holu ispred Velike sale Kulturnog centra.


Na otvaranju izložbe u Modernoj galeriji Kulturnog centra govorio je kustos Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Daniel Mikić.
U okviru izložbe, između ostalog, prikazani su crteži i karikature Bogića Risimovića Risima koji su nastali šezdesetih godina prošlog veka tokom saradnje na filmovima Puriše Đorđevića. Mogu se videti likovi velikih umetnika poput Milene Dravić, Ljubiše Samardžića i, naravno, Mije Aleksića. Ovo je prvi put da izlažemo te njegove crteže i slike, istakao je Mikić.

Daniel Mikić, kustos Umetničke galerije “Nadežda Petrović”

Izložba, kao i publikacija, prezentuje eksponate Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ sa ciljem isticanja izuzetne važnosti galerijskih zbirki akcentujući domen uvažavanja sopstvenog kulturnog identiteta. Namenjena je širem spektru galerijskih posetilaca i ljubitelja umetnosti, posebno je upućena mlađoj populaciji koja se, kroz edukativni momenat  u formi lako čitljivog štiva na dve strane džepnog formata, upoznaje sa umetničkim delima dvadesetog veka. Pored osnovnih podataka o slici, kratke biografije autora, tu je zanimljiva priča o konkretnoj slici – kada i kako je nastala, koji su uzori, stil, pravac, uticaji, pristup…

Foto: GM Press – publikacije

Izložbe u Modernoj galeriji i holu ispred Velike sale Kulturnog centra otvorene su do 8. oktobra 2019. godine.

 

Foto: GM Press
Foto: GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *