Između 300-400 pregleda dnevno u Dečijem dispanzeru

Čekaonice Dečjeg dispanzera milanovačkog Doma zdravlja prepune su bolesnih mališana i zabrinutih roditelja. Najčešći simptomi su povišena temperatura i kašalj.

Epidemija gripa je u jeku ali nije zvanično proglašena od Zavoda za javno zdravlje – kaže dr Vladimir Milovanović, načelnik Službe za zaštitu dece i omladine  i dodaje da je  u poslednjih desetak dana povećan broj broj dece sa respiratornim infekcijama, u Dečijem dispanzeru obavi se između od 300-400 pregleda dnevno. Najčešći simptomi su povišena temperatura praćena bolom u mišićima i zglobovima, bol u grlu. Virus traje u proseku tri do četiri dana. Prema rečima doktora Milovanovića, kada se kod deteta javi temepratura, ne treba se odmah obratiti doktoru. Prvi koraci treba da budu snižavanje temeperature, dete napajati vitaminskim rastvorima, davati voće i povrće. Ukoliko za dva dana ne dođe do poboljšanja opšteg stanja onda se za pomoć obratiti doktoru.

Virusu su najizloženija deca u vrtićima i školama, odnosno ona koja vreme provode u većim grupama. Inače, dete koje nema temperaturu duže od 48 sati, ima apetit i dobru opštu sliku, kao i deca koja su popila propisane doze antibiotika, uglavnom više ne mogu preneti infekciju na drugu decu, pa je samim ti i bezbedan povratak u grupu ali  je neophodno posetiti pedijatra koji će dati konačnu odluku o tome.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *