Jedno lice pozitivno na Kovid 19

Nakon 38 dana bez obolelih, na teritoriji opštine Gornji Milanovac, jedno lice potvrđeno je pozitivno na Kovid 19. U pitanju je lice 1974. godište koje se javilo u Kovid ambulantu Doma zdravlja Gornji Milanovac nakon povratka iz Austrije. Na njegovoj listi kontakata nalazi se par lica (članovi porodice), a lekari Doma zdravlja, u dogovoru sa Zavodom za javno zdravlje, će postupati u skladu sa važećim stručno-metodološkim uputstvom koje je od nadležnih institucija dostavljeno na postupanje.

Podsećamo sugrađane da je tokom drugog pika prvog talasa bilo 125 lica potvrđeno pozitivnih na Kovid 19. Od tog broja njih 7 je nažalost preminulo, dok je njih 118 izlečeno..
Ponovo skrećemo pažnju sugrađanima da nije neophodno da, po automatizmu, po povratku u zemlju dolaze u Kovid ambulantu, već je potrebno da na osnovu zdravstvenog upozorenja, koje su dobili pri prelasku granice, urade test samoprocene na Kovid 19 koji je dostupan na sledećoj adresi https://www.e-zdravlje.gov.rs/. Odgovaranjem tj. popunjavanjem ovog upitnika dobićete uvid u svoje zdravstveno stanje, a rezultat testa će vam pokazati da li je potrebno da se javite u Kovid ambulatnu. Potrebno je da popunjeni test odštampate ili sačuvate, kako bi imali dokaz da ste ga uradili. Samo sugrađani koje rezultat testa samoprocene upućuje na javljanje u Kovid ambulantu se javljaju u istu. Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve, ali se i eliminiše opasnost da se nezaraženi eventualno inficiraju čekajući pregled.
Kako zdravstveni nadzor traje 10 dana sugrađani koji, nakon popunjavanja prvog testa samoprocene na Kovid, nisu dobili uputstvo da se jave u Kovid ambulantu imaju obavezu da još jednom urade test samoprocene koji je takođe potrebno odštampati i sačuvati kao dokaz.
Ukoliko ih rezultat drugog testa samoprocene ne upućuje na Kovid ambulatnu za njih poseban zdravstveni nadzor prestaje da važi.
Sugrađani koji nisu u mogućnosti da popune onlajn upitnik trebalo bi da telefonom kontaktiraju Zavod za javno zdravlje gde će dobiti sva neophodna uputstva.
Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini sigurni način zaštite, a to podrazumeva upotrebu ličnih zaštitnih sredstava u javnom životu, češće pranje ruku i izbeganje rizičnih okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru.

Podsećamo sugrađane da je radno vreme Kovid ambulante svakog dana (i subotom i nedeljom) od 09:00 do 17:00. Brojevi Kovid ambulante su 032.710.251 i 062.80.111.85.
Imajući u vidu epidemiološku situaciju Dom zdravlja Gornji Milanovac je tražio znatno veći broj vakcina protiv sezonskog gripa. U ovom trenutku 1440 vakcina je isporučeno. Vakcinacija se obavlja u skladu sa važećim Pravilnikom o imunizaciji, a zainteresovani bi trebalo da se jave izabranom lekaru kako bi bio obavljen pregled i napravljen uvid u zdravstveno stanje pre vakcinacije.

GM PRESS / DZ GM

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *