Danas se popunjavaju liste želja

Do kraja dana  pred malim maturanima je važan posao – popunjavanje liste želja za upis u srednju školu.

Još danas (subota do ponoći) moći će da se popunjavaju liste želja elektronskim putem, a danas i sutra između 8 i 15 časova je popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi i unos u bazu podataka (neposredno u osnovnoj školi). Iz Ministarstva prosvete pozivaju učenike da popune svih 20 želja, kako se slučajno nekom ne bi desilo da ostane neraspoređen.

Učenici čiji je izbor da nastave školovanje u muzičkim i baletskim školama upisali su se juče.

Vrlo je važno liste želja popuniti po svim pravilima, jer nepravilno popunjene liste neće biti uzete u obzir, pa je moguće da dete u prvom upisnom roku ne bude primljeno.

1. Obrazac za listu želja kupuje se u prodavnicama „Prosvetnog pregleda“, a može se poručiti i preko interneta po ceni od 50 dinara. Kupite više obrazaca da biste imali rezervu ako pogrešite pri popunjavanju.

2. Šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Obavezno proverite tačnost upisane šifre jer je ona najznačajniji podatak na listi želja. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.

3. Naziv škole se upisuje u polje pored šifre željenog obrazovnog profila.

4. Naziv obrazovnog profila je dodatna informacija kojom se potvrđuje da je obrazovni profil koji je naveden šifrom željeni smer te srednje škole. Na listi želja mora se napisati celokupni naziv obrazovnog profila onako kako je napisan u Konkursu.

5. Proverite da li se sve tri stavke koje se moraju upisati poklapaju.

6. Popunite svih 20 stavki obrazovnih profila.

Iz Ministarstva kažu da nije obavezno da se popune sva polja, a i da ne postoji obavezan minimum, ali da je preporučljivo da se popune sve želje da bi se našlo mesto za svu decu. Dete može, na primer, da navede i samo dve želje, ali ako ne „upadne“ ni u jedno od željenih odeljenja, ostaće neraspoređeno.
Na prvo mesto treba staviti ono što je prva želja maturanta. Posle toga savetujemo da navedete i druge obrazovne profile koji se nalaze u školi prvog izbora. Ovo je bitno zbog toga što je važno da dete upiše školu koju želi.

Sledeće nedelje konačna raspodela

U sredu od 8, učenici će moći da provere liste želja u osnovnim školama (elektronskim putem i neposredno u školi), a istog dana do 15 časova da ulože prigovor na izražene želje i unesu ispravke neposredno u školi.

U idući petak, do 8 časova, biće objavljiene zvanične liste želja učenika, a učenici će moći da provere liste želja na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „Moja srednja škola“.

U nedelju 11. jula do 8 časova biće objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama, a upisi kreću već 12. i 13. jula.

Potrebno više bodova nego prošle godine

Kako je dodao pomoćnik ministra, u većini škola će biti povećan broj potrebnih bodova za upis, zbog dobrih rezultata prijemnog.

Kada popunjavaju liste želja, učenici treba da vode računa o podacima informatora koji su prethodne tri godine popunjeni da dodaju koji bod više kada budu pravili proračun, ali verujemo da će svi biti upisani u prvom krugu. Ako neko i ne bude, ostaje drugi krug koji će biti 12. jula, ostaje spisak slobodnih mesta – istakao je Pašić i dodao da prve tri želje upiše dve trećine generacije.

Učenici sa manje od 50 bodova ne mogu u četvorogodišnje škole

Pomoćnik ministra navodi da će đaci u sredu u školama moći da vide listu želja, kao i da, ukoliko ima nekih korekcija, to prijave.

– U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Učenici koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogodišnje škole, nego treba da da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole – naglašava Pašić.

GZS/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *