Kako do 10.000 evra od države za kuću na selu: Veliko interesovanje, konkurs i dalje traje

Kao pomoć ruralnom razvoju Ministarstvo za brigu o selu nedavno je raspisalo javni konkurs za kupovinu kuća na seoskom području za mlade koji imaju manje od 45 godina: bračne parove, ili one u vanbračnoj zajednici, poljoprivredne proizvođače, kao i za sve mlade koji se opredele da gradsku buku zamene seoskom idilom i životom na selu.

Kada je u pitanju  opština Gornji Milanovac, interesovanje je veliko, kažu u Kancelariji za poljoprivredu, uglavnom su to mladi bračni parovi koji imaju mogućnost da rade onlajn i poljoprivredni proizvođači. 

-Iako vlada veliko interesovanje za Konkurs, otežavajuća okolnost  je preobimna dokumentacija i nemogućnost da kupci kuće na selu ispune uslove vezane za vlasništvo zemlje. Do sada nam se javilo oko petnaestak mladih bračnih parova kojima milanovačka opština odgovara. Porodice sa decom koje žele da kupe seosku kuću uglavnom intreresuje blizina škole i pristup auto-putu. Mi smo pripremili logističku podršku, u smislu procene tržišne vrednosti, kao i da zajedno sa predsednikom opštine damo potpis na tu dokumentaciju. Poljoprivrednicima je teško da ispune sve uslove da bi mogli da predaju kod Ministarstva. U svakodnevnom smo kontaktu sa poljoprivrednicima i kupcima kako bismo im pomogli da prikupe potrebnu dokumentaciju,  neophodnu za dobijanje 10 000 evra, odnosno, 1. 200 000 dinara za kupovinu kuće na selu. Sredstava  ima još, ali svi uslovi iz konkursa moraju biti ispunjeni- kaže Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu.                                   Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu  Foto/GM PRESS

Podsetimo,  bespovratna sredstva ne odnose se na opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, kao ni za gradjevinske radove za adaptaciju.

Takođe, oni koji konkurišu za sredstva ne smeju biti sa prodavcem kuće koju kupuju u krvnom,kao ni u tazbinskom ili adoptivnom srodstvu.

Kako saznajemo od naše sagovornice, postoje najave da će konkurs za kupovinu kuće na selu biti produžen,što i jeste u skladu sa idejom programa, a to  je motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate kroz rešavanje stambenog pitanja. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom, koje su na raspolaganju poljoprivrednicima i mladima koji žele da ostanu da žive na selu.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *