Kako razlikovati pravi med od falsifikata

Kako su poslednjih nekoliko dana u zemlji angažovane nadležne službe na otkrivanju i povlačenju sa tržišta meda koji ne zadovoljava propisane parametre kvaliteta, o načinima prepoznavanja pravog proizvoda razgovarali smo sa predsednikom milanovačkog Društva pčelara “Matica” Mihailom Vulovićem.

Prema rečima našeg sagovornika, tržište je preplavljeno falsifikatima meda, a falsifikatori su toliko vešti da je po izgledu jako teško napraviti razliku između pravog meda i šečernog sirupa. Ipak,postoje načini da kupci provere o kakvom je proizvodu reč, a najsigurnije je kupovati med od poznatih pčelara.

-Savez pčelarskih organizacija Srbije je pokrenuo standard pod nazivom “Dobra pčelarska praksa” gde pčelari učesnici dobijaju licence koje im omogućavaju kupovinu specijalnih tegli. Brend se zove “Naš med”, a na tegli se nalaze brojevi koji su dodeljeni pčelarima članovima, što je garancija da je u pitanju čist prirodni med-kaže Vulović.

Mihailo Vulović, predsednik Društva pčelara „Matica“

Kristalizacija pravog meda je uobučajena pojava, s tim da se prirodni med ujednačeno kristališe u tegli, dok kod falsifikata šećerni kristali ostaju na dnu . Prirodni med se u vodi teže rastvara od onog kome je dodat industrijski šećer, a zagrevanje takođe može otkriti poreklo-pravi med se ne karameliše, dok se kod falsifikovanog ubrzo oseti miris pečenog šećera. Još jedan siguran pokazatelj da je med čist jeste blag i prijatan slatki ukus, za razliku od ukusa zaslađenog proizvoda.

Cena meda takođe pokazuje kvalitet-tegla falsifikata košta oko 500 dinara, dok je kod pčelara za kilogram meda potrebno izdvojiti od 800 do 1000 dinara.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *