Kako se pravi čokolada?

U okviru likovne radionice gornjomilanovačkog Kulturnog centra juče je održana radionica na kojoj su mališani učestvovali u izradi čokolade.

Radionicu je online  vodila dr Zorana Kurbalija Novičić, osnivač i direktor Science Market Uppsala iz Švedske  u saradnji sa Festivalom nauke. Science Market Uppsala je tim koji se sastoji od naučnika, nastavnika i kreativnih ljudi koji dele strast naučne komunikacije.  Veruju da je ključni faktor razvoja društva obrazovanje, i to obrazovanje koje ide ruku pod ruku sa naučnim napretkom. Zato mi spajaju  znanja iz nauke sa pedagoškim alatima i razvijaju  prijemčive metodolgije kojima prilaze deci. Kako kažu, njihove radionice su zabavne i ‘prolete za tren’ ali ostavljaju dubinski trag u memoriji naših malih polaznika.

-Ja sam biolog po profesiji a inače sam mama troje dece I moja ideja je da na njihova pitanja nikada ne odgovorim vidite na internet, ja nemam vremena. Ne, otvorim kuhinjske elemente I  zajedno tražimo odgovore. Tako je nastala i ova radionica, želeli su d aim objasnim kako nastaje čokolada. Naučili smo malo hemije, malo tehnologije ali I istorije , odgovarajući na pitanja kuda se kretala čokolada da bi stigla u Evropu kao i da se koristila još u Centralnom Meksiku. Cilj mi je da svoje istraživačko iskustvo protkam u roditeljstvo.  Napravila sam tim u Švedskoj I odlično radimo, a pre mesec dana sam počela sa radionicama u Srbiji I deca su zaista oduševljena ovim pristupom – rekla je za GM PRESS dr Zorana Kurbalija Novičić, osnivač i direktor Science Market Uppsala.

FOTO/dr Zorana Kurbalija Novičić, osnivač i direktor Science Market Uppsala

Prema rečima Valentine Nađ, urednice dečijeg programa Kulturnog centra veoma je značajno što su deca imala priliku da na ovaj način steknu nova znanja a u planu su radionice sličnog tipa.

-Prateći razne programe za decu naišla sam na priču o čokoladnoj nauci, koje održava dr Zorana u saradnji sa Festivalom nauke. Virus nas je onemogućio da deca prisustvuju ovoj manifestaciji u Beogradu, ali je lepo što iz prostora naše radionice možemo uživo da učimo o čokoladi – kaže  Valentina Nađ, urednica Dečijeg programa KC GM.

FOTO/ Valentina Nađ, urednica Dečijeg programa KC GM

Inače, Festival nauke je najveći regionalni festival koji traje već 14 godina i okuplja na desetine hiljada radoznalaca koji su spremni da nauku vide na jedan potpuno drugačiji, interaktivan način. Podržani su svi  inovativni pristupi i projekti obrazovanja i naučne komunikacije.

GM PRESS/Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *