Kako se pravi najbolji slavski kolač

Sutra je Nikoljdan, jedna od najčešćih slava kod Srba. I dok neki slavski kolač naručuju u pekarama, drugi će se odlučiti da ga sami umese. Evo recepta za najbolji slavski kolač po savetu iskusnih pekara.

Tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva.

Slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva.

Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca . Od tog hlebnog testa prave se i slavski kolači.

Od trenutka kada se zamesi testo, ono treba da odstoji  pola sata do 45 minuta.

Nakon toga se testo premesi i za nekih 15 minuta počinje sa pravljenjem kolača.

Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom… Klas simboliše rodnu godinu, golub mir porodici, ruža zdravlje.

Ukrasi se prave od beskvasnog testa, samo od brašna, vode i soli, da prilikom pečenja ne bi ispucali.

 

GM PRESS

Foto/ Print screen

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *