Kako tačno do Zelenog kovid sertifikata za EU

Evropska komisija priznala je juče digitalne kovid sertifikate koje izdaje Srbija, a novi dokument građani Srbije će moći da preuzmu već od petka ujutru i to na portalu e-Uprave.

Digitalni zeleni sertifikat postaje integrisan u evropski zeleni sertifikat, ali iako je Kancelarija za IT, prema navodima, počela implementaciju nove vrste usluge, gde će, pored digitalnog zelenog sertifikata koji se sada izdaje, moći da se odabere opcija digitalnog zelenog sertifikata kompatabilnog sa EU, ta usluga će biti omogućena od petka.

Naime, direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da je jučerašnja odluka Evropske komisije o priznavanju kovid potvrda iz Srbije stupila na snagu i da je potrebno 48 sati da se prilagode tehnički sistemi Evropske unije.

– Što praktično znači da od petka ujutru očekujem novu elektronsku uslugu na portalu Elektronske uprave koja će podrazumevati izdavanje digitalnih zelenih sertifikata koji će biti EU kompatibilni – kazao je Jovanović.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Tatjana Matić, kazala je da će tokom nedelje biti omogućena i mobilna aplikacija na kojoj će građani moći da preuzmu taj sertifikat kompatibilan sa EU na svojim telefonima.

– Takođe, od sledećeg ponedeljka i na šalterima pošte će biti moguće dobijanje novog sertifikata. Stari zeleni sertifikati važe za našu zemlju, ali bolje je imati zeleni sertifikat koji je kompatibilan sa EU jer će ljudi s njim lakše koristiti pogodnosti te zemlje – zaključila je Matićeva i dodala da je priznavanje vakcina i dalje bilateralna stvar i zavisi od zemlje do zemlje članice EU.

Direktor Kancelarije za e-Upravu naveo je da se novi sertifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani.

– Imaju poseban ku-ar kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir – naglasio je Mihailo Jovanović.

Napomenuo je i da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u sertifikat.

– Evropska agencija za lekove ima svoje preporuke, zemlje članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koja zemlja priznaje koju vakcinu. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji će biti i u tom EU sertifikatu – objasnio je Jovanović za RTS.

Naveo je da će građani Srbije sa novim sertifikatom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban certifikat, ali i u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

Jovanović je objasnio da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi certifikat biti potreban onima koji putuju u države članice Evropske unije, a najavio je i da će biti uvedene dve nove mobilne aplikacije.

Blic

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *