Kako uz pomoć države kupiti traktor i priključnu mehanizaciju?

Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju jedno je od prioriteta lokalne samouprave u Gornjem Milanovcu.

Kancelarija za poljoprivredu već petu godinu raspisuje program mera za subvencije proizvođačima svih poljoprivrednih grana na teritoriji milanovačke opštine. Uslov za subvencije ostvaruju sva aktivna registrovana poljoprivredna gazdinstva na području Gornjeg Milanovca. Ove godine, subvencioniše se stočarstvo, voćarstvo, ratarstvo, povrtarstvo, pčelarstvo i pomažu udruženja, sa maksimalnim  iznosom do 600 000 dinara za voćarske traktore, kupovinu umatičenih priplodnih grla junica do 80 000, kao i prošle godine.Tu su i subvencije za podizanje višegodišnjih zasada voća u iznosu od 60%, subvencije za podizanje plastenika.

Ono što je značajno za područje milanovačke opštine, a i čitave Republike kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, jeste Konkurs Konkurentnost privrede, podrška Svetske banke, koji traje od 4. maja do 5. juna. To su pozivi namenjeni manjim poljoprivrednim gazdinstvima koja još uvek ne mogu da konkurišu kod IPARD fondova; odnose se prvenstveno na voćare, proizvođače povrća i uzgajivače cveća. Osnovni uslov je da njihova poljoprivredna gazdinstva imaju do 2 hektara bobičastog, do 5 hektara koštičavog voća, do 3 hektara pod povrćem , kao i do 0,5 u plasteniku. Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji nameravaju da konkurišu kod Svetske banke treba da podnesu aplikacije po predračunu za nabavku investicije, a nakon podnetih zahteva, ukoliko ih Ministarstvo poljoprivrede odobri, moći će da podignu kredit u domaćim bankama u iznosu od 40%. Ostalih 50% je državna subvencija i 10% je učešće. Među poljoprivrednicima najveće interesovanje vlada za kupovinu voćarskih traktora, kao i priključne mehanizacije. Prednost na konkursu će imati mladi, poljoprivredna gazdinstva koja imaju veze sa agregatorima, odnosno sa pravnim licima koja im otkupljuju proizvode, poljoprivrednim apotekama, zatim diploma škole, posedovanje sertifikata Global Gap organske proizvodnje. To su kriterijumi koji će se kod Svetske banke bodovati, što znači, kvalitetan projekat donosi i do 100 poena kod banke-rekla je Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu.

Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu

Drugi poziv, namenjen  stočarskoj proizvodnji planiran je za jun, a u septembru za objekte za izgradnju.

U okviru Konkursa Ministarstva za brigu o selu, o jačanju zadrugarstva, pet zadruga je već dobilo sredstva od Ministarstva bez portfelja- pomoć u iznosu od 50 000 evra. Ove godine takođe je veliko interesovanje,a u Kancelariji za poljoprivredu kažu da pružaju logističku podršku novoformiranim zadrugama koje nameravaju da apliciraju kod Ministarstva za brigu o selu. Rok za podnošenje projekta je 25 maj.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *