Karate klub „Takovo“

Pre gotovo 50 godina, tačnije 1971. osnovan je Karate klub „Takovo“ i time postao jedan od pionira u razvoju, širenju i prezentovanju ove drevne borilačke veštine na ovim prostorima. Godinu za godinom, klub se usavršavao, napredovao i prošao gotovo sve faze razvoja srpskog karatea. Pamte se brojni uspesi, kako na državnim, tako i na međunarodnim takmičenjima, brojni trofeji, medalje. Iznedreni su mnogi kasniji šampioni…

karate klub takovo
Foto: GM Press

Međutim, poslednjih godina, da tako kažemo, klub se ponajviše posvetio radu sa decom i mladima, njihovoj stručnoj edukaciji o karateu kao borilačkoj veštini, odnosno životnoj filozofiji i učenju o kontroli ljudskog tela i svesti.

Nenad Vučićević
Nenad Vučićević, Foto: GM Press

„Moj cilj jeste rad sa decom i mladima, odnosno da motivišem ljude da se sobom bave, a karate koji se vežba i kao sport, ustvari je borilačka veština i životna filozofija koja svima nama omogućava da koristimo neke druge potencijale, one koji se u drugim sportovima koriste samo dok smo mladi. Pokušao sam da ovoj deci smislim neka osnovna pravila, koja će oni da prate, gde ne treba mnogo razmišljanja. Pravila sam smislio iz svog ličnog iskustva, a osnovna tri, koji svi naši učenici ovde znaju, su: disciplinuj sebe, znači moraš biti disciplinovan, budi uporan i nikada ne odustaj“, reči su Nenada Vučićevića, glavnog instruktora i podpredsednika kluba.

karate klub takovo
Foto: GM Press

Posebno treba istaći da se Karate klub „Takovo“ može pohvaliti da ima polaznike u svim uzrasnim kategorijama, od petlića, pa do seniora i da njihovu razvojnu politiku podržava i sam Karate savez Srbije. To se može zaključiti iz konstatacije da su uvršteni kao jedni od najbolje ocenjenih na mapi klubova iz unutrašnjosti naše zemlje.

karate klub takovo
Foto: GM Press

„Kada pričamo o ovoj mladoj deci ovde, oni imaju potrebu da se kreću, potrebu da se druže, potrebu da se dokazuju i takmiče itd. Ja, koji sam se toliko godina takmičio, ne pričam protiv karatea kao takmičarskog sporta, ali to je ipak samo jedna faza u razvoju. Da bismo tu fazu zadovoljili, mi za ovu našu decu iz kluba obezbeđujemo u toku godine određena takmičenja. To su, dakle, klupska nadmetanja, neka pripremnog tipa, gde dete prvo treba da se suoči sa javnim nastupom, pa da mu se obezbedi da ono tu oseti da je nešto stvarno lepo uradilo. Tek posle slede takmičenja regionalnog ili republičkog tipa gde je konkurencija daleko ozbiljnija i gde onda moramo da suočimo naše članove sa time da ne mogu uvek da pobede, odnosno da ih naučimo da se bore sa porazom i da tu traže kasniji motiv za još jači i ozbiljniji rad”, temeljno se izrazio Vučićević.

karate klub takovo
Foto: GM Press

Naredni period doneće dosta izazova za čelnike kluba. Prema rečima nekih od trenera, glavni ciljevi su da se angažuje još dece iz našeg grada, da im se prezentuje karate na način koji će kod njih potstaći želju za daljim i dubljim upoznavanjem istog. Potom da se izvrši selekcija i raspored dece po grupama, pa da se posveti sve ozbiljnijem radu sa njima.

„Što se tiče vizije kluba, mi planiramo i u takmičarskom smislu, ali i u karateu kao sportu, da i dalje budemo konkurentni, kompetetivni, jer Karate klub „Takovo“ je davao mnogo dobrih takmičarskih rezultata u poslednjih 50 godina. Tu je bilo i evropskih šampiona i svetskih prvaka, da ne govorim o državnim nadmetanjima. U tom smislu planiramo za naredne godine da zadovoljimo i tu formu koliko budemo u mogućnosti gledano na naš budžet i mogućnosti”, zaključio je gdin Nenad Vučićević.

Ognjen Vranić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *