Katanac na sumnjive kozmetičke salone – nestručni estetski zahvati dovode i do slepila

Zbog sve učestalije pojave da se procedure antiejdž medicine, podmlađivanja obavljaju u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse, Ministarstvo zdravlja pojačalo je kontrole. Na vratima dva kozmetička salona zdravstveni i sanitarni inspektori – već su okačili katanac.

Usluge antiejdž medicine mogu pružati isključivo registrovane zdravstvene ustanove i privatne koje imaju licencu za to, upozorava i Ministarstvo zdravlja. Zbog sve češćih pritužbi, pojačali su kontrolu, i već imaju rezultate.

„Kod dva preduzetnika utvrđeno je da se pružaju usluge antiejdž medicine, možemo da kažemo da se radi o mezoterapiji, hemijskom pilingu, liftingu bora, otklanjanju nekih nepravilnosti, ono što se traži estetski da se interveniše. Zdravstveni inspektori su u skladu sa svojim ovlašćenjima doneli rešenja o zabrani obavljanja tih poslova zdravstvene delatnosti u kozmetičkim salonima i naravno biće sankcionisani svi osnivači i vlasnici takvih subjekata“, naglasio je Goran Stamenković.
Takvih dela sve je više svedoče hirurzi na VMA, koji često imaju teži zadatak – da isprave posledice nestručnosti.

„Ja sam često imao, iz svoje prakse pacijente koji dolaze tako tretirani negde sa nekrozom, odumiranjem kože, naročito na nosu i na gornjoj usni. Nekada u toj brazdi koja ide od nosa ka usni gde se najčešće fileri stavljaju, tu se nalazi jedna važna arterija lica i njene završne grane koje direktno komuniciraju sa centralnim nervnim sistemom“, naveo je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije prof. dr Marijan Novaković. Dodao je da zbog toga može da dođe do komplikacija unutar centralnog nervnog sistema, kao i da dovede do slepila. Na komplikacije su naišli i neki koji su želeli da sa lica uklone znake starenja u kozmetičkim salonima.

„Oni imaju pravo da otvaraju salone, ali ne smeju ni malo na koži krvi da puste. Oni imaju razne hemijske pilinge i dermoabrazije površne i primenu kozmetoloških lasera, sve to ima neku ulogu u podmlađivanju za razliku od lekara koji se bave antiejdzing procedurama koje su malo invanzivnije, zalaze dublje ispod kože“, kazao je profesor Novaković.

Informacije o tome ko, gde i pod kojim uslovima može obavljati određene procedure, građani mogu pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja.

RTS /GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *