Koliko će vam zbog klime biti uvećan račun za struju?

Prosečan račun za struju od oko 3.000 dinara mesečno biće i duplo veći ukoliko vam klima uređaj uključen po deset sati dnevno. U zavisnosti da li radi danju ili noću, ali i od proizvođača, račun može da iznosi i do 8.000 dinara.

Klima uređaj troši kilovate isto kao i grejalica ili TA peć, a s obzirom da rade tokom dana kada je struja i četri puta skuplja, nije ni čudo što se računi uvećavaju.

Računica, ali i zvanične informacije Elektrodistibucije Srbije (EDB) pokazuju da najgore prolaze oni koje klima ubaci u „crvenu“ najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom „dvanaesticom“.

U toku dnevne „zelene“ tarife, vaš račun će iznositi nepunih 3.000 dinara. I hlađenje u „plavoj“ zoni nije jeftino. Koštaće vas približno 4. 000 za isti broj sati hlađenja.

  • Zelena zonaod 1.920 – 2.560 dinara
  • Plava zonaod 2.880 – 3.840 dinara
  • Crvena zonaod 5.760 – 7.680 dinara

Zabluda je da će se manje struje potrošiti ako češće isključujete klimu. Za efikasnije hlađenje i manji utrošak energije bolje je da radi punom brzinom tokom celog dana. Umanjiće se račun, a soba će biti konstantno hladna. Za još efikasniju uštedu, preporuka je da se klima podesi na višu temperaturu, te da razlika između temperature spolja i u prostoriji ne bi smela da bude više do 7 stepeni.

Blic/GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *