Konačne rang liste završnog ispita do 2. jula – koje su novine za upis

Mali matutranti do 2. jula čekaju konačne rezultate završnog ispita. Nakon toga, kreće podnošenje liste želja 3. i 4. jula u školama.

Novina je unos liste želja elektronskim putem za one koji su imali esdnevnik. Savet nadležnih je da se popuni cela lista želja. Učenik će biti raspoređen na ono mesto za koje je osvojio najviše bodova, objašnjavaju u resornom Ministarstvu.

„Ono što je bitno svi da znaju – raspored se vrši na osnovu bodova. Nije bitno koja je želja na listi – da li je prva ili treće, već koliko ko ima bodova. Onaj sa više bodova će uvek biti u prednosti bez obzira na redni broj te želje. I to je u ovom trenutku bitno napomenuti i nema tu nekih drugih kriterijuma: Softver to radi sam, radi raspoređivanje po automatizmu, nema nikakvog upliva ni uticaja niti škole niti ministarstva niti bilo koga drugog“, kaže Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete.

Listu želja je moguće popuniti na klasičan način.

„Kreće podnošenje liste želja papirnim putem trećeg i četvrtog. Znači na onaj stari, tradicionalni način kada se popuni hemijskom olovkom, odnese u školu zajedno sa razrednim starešinom se sve to prekontroliše i unese u celokupnu bazu“, dodaje Blagojević.

Jedna od novina je unos liste želja elektronskim putem.

„Omogućen samo za škole koje imaju esdnevnik. Učenici koji su imali esdnevnik, škole koje su imale priliku da barataju sa tim digitalnim dnevnikom, oni mogu da podnesu elektronsku listu želja i već u ovom trenutku i mogu da je menjaju nebrojeno puta sve do trećeg jula do 24 časa“, napominje pomoćnik ministra prosvete.

Konačna raspodela po školama biće objavljena 11. jula. Potrebno je, savetuju u Ministarstvu, popuniti celu listu želja da se ne bi desilo da učenik ostane neraspoređen. U školama ima 11 odsto više slobodnih mesta nego osmaka.

RTS/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *