Kovačević: Lift za gornjomilanovačko Porodilište u 2022. godini

Prva beba rođena u gornjomilanovačkom porodilištu u 2022. godini je Vasilije Đorović. Mama Valentina porodila se prvog januara oko 18 sati i na svet donela dečaka teškog  4.100kg. Nju je danas posetio Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac i uručio joj poklone od lokalne samouprave.

Beba se trenutno nalazi u Kliničkom centru Kragujevac  gde je prevedena iz preventivnih razloga ali kako smo saznali oseća se dobro i svi parametri pokazuju da će uskoro biti pored svoje majke.

-Prvo pa muško, kako se kaže u našem narodu, trebalo bi da bude znak da nas očekuje berićetna godina. Šalu na stranu, važno je da se deca rađaju a ja sam presrećan sam što sam čuo vest da i treća beba u ovoj godini upravo sada dolazi na svet.  Mame sa kojima sam razgovarao kažu da su veoma zadovoljne podrškom koju od  lokalne samoprave dobijaju kao prvu pomoć. Vasilijevoj mami uručen je danas vaučer od 60.000 dinara za nabavku opreme, uz to dobiće isto toliki iznos od Opštine kao i pripadajuća sredstva od Republike – rekao je Kovačević  i izrazio zadovoljstvo što su majke prve i druge bebe rođenih u ovoj godini  sa kojima je razgovarao u stalnom radnom odnosu i što imaju sve potrebne uslove da odgajaju decu.

FOTO/Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

Predsednik je ovom prilikom najavio i početak druge faze rekonstrukcije Opšte bolnice. Radovima će biti obuhvaćena i zgrada Porodilišta a ono što je možda i najznačajnije, iznošenje porodilja  iz operacione sale uz stepenice do sobe, postaće prošlost.

-Radili smo istraživanje javnog mjenja u kome se vrlo često pominje nedostatak lifta u Porodilištu i moram da najavim i da obradujem buduće mame da će već u naredenih par meseci ovaj problem biti rešen -.

Dr Dragan Perišić, načelnik Službe akušertva i ginekologije Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu kaže da je rođenje tri bebe u prva tri dana Nove godine dobar znak i očekuje da će se pozitivan trend nastaviti tokom 2022.

-Prošle godine bilo je manje porođaja u odnosu na 2020. godinu što je bilo i očekivano imajući u vidu manji broj sklopljenih brakova. Tokom prošle godine rođena je 301 beba u milanovačkom Porodilištu, što je 13% manje u odnosu na pretprošlu godinu – kaže dr Perišić.

Foto/ dr Dragan Perišić, načelnik Službe akušerstva i ginekologije

On smatra da će rekonstrukcija čitave Bolnice doprineti značajnom poboljšanju kvaliteta rada, a kada je Porodilište u pitanju očekuje da će biti obavljeno više porođaja u odnosu na predhodnu godinu čime bi se uticalo na popravljanje demografske slike Opštine.

GM PRESS/M.M.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *