Kovačević posetio Norvešku – I dalje se nastavlja saradnja

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, boravio je u zvaničnoj poseti Komuni Vevsen u Norveškoj, i to na poziv Jana Arno, koji je poslednjih 18 godina bio predsednik opštine. Za vreme boravka u Norveškoj, Kovačević je imao niz sastanaka sa novom predsednicom – Berit Hundela, sa kojom je pričao o nastavku saradnje ove dve opštine.

Jan Arno, dugogodišnji predsednik opštine Komuna Vevsen, ostavio je veliki trag I pečat prijateljstva izmedju ove i opštine Gornji Milanovac, jer je mnogo projekata urađeno za vreme njegovog mandata, poput izgradnje sanitarne deponije, pomoći u odlaganju i selekciji otpada, potom, donirani su i autobusi za đačaki prevoz…

“Dobili smo uverenja da ćemo sa prijateljstvom nastaviti u dobrom smeru, da ćemo raditi neke zajedničke projekte u budućnosti.  Dogovorili smo i da ćemo oplemeniti Brdo mira, i to sa sadnicama  iz Norveške, koje su nekada i bile na tom spomen kompleksu i ja očekujem da će one do kraja novembra biti dopremljene ovde”, kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Dolaskom norveške delegacije, stiže i donacija – jedan kamion smećar, kojim će biti upotpunjen vozni park JKP Gornji Milanovac, naglašava Kovačević i dodaje da će u narednom periodu biti potpisan i dokument o saradnji lovačkih udruženja iz Milanovca i Komune Vevsen.

“Lovačko udruženje “Vojvoda Milan Obrenović” iz Gornjeg Milanovca  iskazalo je želju da napravi saradnju sa njihovim udruženjem iz Komune Vevsen i ja sam u tom smislu razgovarao sa njim. Ostalo je još da definišemo tehničke detalje i da, kada oni budu dolazi kod nas, to i sprovedemo”, kaže Kovačević.

Kovačević dodaje da je, pored kulture, veoma bitna i obrazovna saradnja među ove dve opštine, pa tako svake godine jedan učenik iz Milanovca odlazi na jednogodišnje školovanje u Norvešku, koje puno košta, ali boravak tamo, finanasiran je od opštine Komuna Vevsen u potpunosti. Sada je došao red da ovakva razmena bude obostrana.

“Ta saradnja je odlična, a ja sam iskazao želju da jedno dete iz Norveške, godišnje, dođe u Milanovac, jer u okviru naše gimanazije imamo mogućnosti predavanja na engleskom jeziku, tako da ćemo tu temu delegirati novoj predsednici Komune Vevsen, koja je veoma prisno prišla ovom prijateljstvu, koje imamo već godinama”, naglašava prvi čovek opštine Gornji Milanovac.

Saradnja sa Norvežanima biće nastavjena i dalje, naglašava Kovačević i dodaje da će u sklopu sledeće posete, u Milanovac doći i novi ambasadr Norveške u Srbiji, kako bi se dalje dogovorili oko same Norveške kuće.

“Izrazio sam želju da napravimo jedan poseban odbor, koji će se baviti samo Norveškom kućom, gde bi bili članovi i iz Komune Vevsen, iz Milanovca i norveške ambasade, kako bi Norveška kuća uvek bila jedan reprezentativan objekat, koji svi možemo koristiti, jer je taj objekat, zbog našeg prijateljstva, i napravljen još 1985. godine”, naglasio je Dejan Kovačević.

Ovako će Norveška kuća biti potpuno otvorena i kada je u pitanju muzej i koncertna dvorana, ali će se modifikovati I sam način rada restorana, a sve je planirano za sledeću godinu, naglašava prvi čovek opštine Gornji Milanovac.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *