Kovačević:Mermerni ikonostas-„novi izgled i nova duša Crkve Svete Trojice“


U Crkvi Svete Trojice trenutno se postavlja novi mermerni ikonostas. Radove na uređenju unutrašnjosti hrama danas je obišao predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Nakon skidanja starog ikonostasa koji datira iz 1963.godine, započeto je sa postavljanjem novog, izrađenog od splitskog kamena bež boje.

Nacrt projekta izradio je gornjomilanovački akademski vajar Nebojša Savović- Nes, koji je zadužen i za nadzor.Vrednost  ikonostasa  je 5 100 000 dinara, a polovinu sredstava donirala je Opština Gornji Milanovac.

– Našim generacijama je ostalo u amanet da dovršimo izgradnju crkve koju je započeo Miloš Obrenović.Počastvovani smo što  možemo da učestvujemo u finalizaciji radova na Crkvi Svete Trojice. Sveštenstvo u Gornjem Milanovcu je puno energije i želje da radove završimo u najkraćem mogućem roku. Menja se kompletan ikonostas, nastavićemo freskopisanje 20.decembra i očekujemo da tokom narednih godina crkva dobije potpuno nov izgled unutra, jer od kada je napravljena nisu oslikane freske.Koristili smo ikonostas koji  je posle paljenja crkve tokom Drugog svetskog rata trebalo da bude privremen,ali je ostao 60 godina.Sada je nov izrađen od splitskog kamena koji izgleda monumentalno i koji će, osim novog izgleda, dati i novu dušu Crkvi Svete Trojice-rekao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac

Novi ikonostas je izradila radionica „Matijašević, koja je izvodila radove i na Hramu Svetog Save u Beogradu.Osim Opštine Gornji Milanovac, veliko učešće u obnovi milanovačke svetinje uzeli su privredninci i vernici.

-Blagoslovom našeg episkopa žičkog, gospodina Justina, nastavili smo sa ukrašavanjem unutrašnjosti Hrama Svete Trojice u Gornjem Milanovcu. Želeo bih da se zahvalim svima koji su nam i ove godine pomogli oko uređenja unutrašnjosti hrama, a posebno našoj Opštini i predsedniku, gospodinu Dejanu Kovačeviću,na velikoj pomoći koja iznosi 2,5 miliona dinara.Zahvaljujem se i Klubu privrednika našeg grada koji su sa 2 530 000 dinara učestvovali u radovima  i svim vernicima čiji su prilozi pomogli da nastavimo ovo delo. Trudićemo se da  ovo bude na radost našeg grada i naših vernika-rekao je protojerej Miodrag Anđelić,starešina Crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu.

Miodrag Anđelić,starešina Crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu

Drveni ikonostas iz 1963. godine koji je prethodio novom, Crkva Svete Trojice pokloniće hramu Svetog Jovana Krstitelja u Ozremu.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *