Kreativan pristup onlajn nastavi

Osnovna škola „Kralj Aleksandar I“ 24. maja obeležiće Dan škole. Jedan deo aktivnosti, povom ovog dana, biće vezan za postavljanje različitih sadržaja koje su učenici tokom vanrednog stanja proizveli u okviru onlajn nastave.

Učenici nastavnika likovne kulture, Zorana Marinkovića, imali su dva interesantna zadatka. Prvi je bio da tokom prve tri sedmice izolacije vode svakodnevni dnevnik od fotografija i kratkih video zapisa.

Zoran Marinković / foto: GM Press

„Ti snimci pojedinačno gledano nisu nešto naročito atraktivni i jako su slični jedni drugima, ali to i nije bio njihov cilj – oni su snagom koncepta ostvarenog repetitivnim nizom, potresno posvedočili sveobuhvatni osećaj tuge, osujećenosti i straha pred iznenadnom apokalipsom” – rekao je Zoran Marinković.

Za drugi zadatak inspiracija je bio izazov koji je Geti muzej iz Los Andjelesa postavio na svom tviter nalogu tražeći od svojih pratilaca da u ograničenim uslovima svojih domova budu kreativni i rekonstruišu poznata umetnička dela. Zoran Marinković prepoznao je mogućnost da isti izazov postavi kao domaći zadatak za jedan od onlajn časova, te da na taj način navede svoje učenike da pažljivo prouče neka od najvažnijih umetničkih dela, da pri tom budu kreativni, a u isto vreme i da se zabave u okviru svoje porodice.

„Cilj je bio da se oni približe jedni drugima, da sarađuju, da zaborave na ono što se dešava u dovoljnoj meri da ih to ne opterećuje previše. Dobili smo jedan veliki broj radova vrlo kreativnih i inteligentnih. Ispostavlja se kao tačno, nešto što sam više puta rekao, a to je da su naša deca, bez obzira što ponekad izgledaju kao da ne znaju gde se nalaze, u suštini pametna, talentovana i radna“ – objasnio je Zoran Marinković.

Edgar Dega – PLESAČICA KOJA SEDI – Majda Vuković (V 3)
Ivana Kobilca – PORTRET MIRE PINTAR – Kasija Dragović (VI 5 – Brđani)
Roj Lihtenštajn – DEVOJKA KOJA PLAČE – Milan Ristić (VII 2)
Renoar – KLOD MONE ČITA – Nemanja Stević (VI 1)

Eksperimentalnim pristupom, ovaj nastavnik likovne kulture, koji je inače i frontmen milanovačke rok grupe “Bjesovi”, pokušao je da, kroz zadatke u okviru onlajn nastave, učenici ove osnovne škole savladaju važne segmente nastavnog programa likovne kulture.

„Prateći ciljevi bili su da formiranjem kompozicije, odnosom svetlog i tamnog, dublje uđu u teoriju forme, a istovremeno i u istoriju umetnosti. Jer mnogi od njih su i samostalno birali dela koja će rekonstruisati, ne samo ono što sam ja predložio. Oni su sami istraživali, a usput su i međusobno komunicirali u okviru viber grupe putem koje održavamo časove i ja sam iskreno prezadovoljan“ – rekao je Zoran Marinković.

Za sve zainteresovane koji žele da pogledaju ovu onlajn izložbu, radovi učenika biće dostupni na sajtu OŠ “Kralj Aleksandar I” http://www.kraljaleksandargm.edu.rs/, od nedelje 24. maja.

GM Press / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *