Kvalitet stečen radom i iskustvom

Sa devet plastenika na svom gazdinstvu porodica Radović iz Grabovice stvorila je veliku proizvodnju i stekla stalne kupce koji dolaze po rasade paprike, paradajza, krastavca, čija je sadnja već počela. Tokom svog dvadesetogodišnjeg iskustva u ovom poslu, Radovići kažu da se najbolja reklama stiče preporukom, a da je svakodnevno održavanje plastenika, zalivanje i prihranjivanje biljaka neophodno.

U plasetnicima gajimo paradajz, papriku, krastavce,kornišone, a rasade prodajemo ovde i na pijaci. Pošla godina je bila veoma uspešna, jer su se zbog korone, ljudi više posvetili svojim baštama i dvorištima. Biljke zahtevaju stalni nadzor, odgovarajuću temperaturu, provetravanje, zalivanje, da bi se dobio kvalitetan i ukusan proizvod. Idealna dnevna temperatura u plasteniku  je 25, a tokom noći ne bi trebalo da bude ispod 10 stepeni. Važno je da nema velikih temperaturnih oscilacija koje bi nepovoljno uticale na biljke.-kaže naša sagovornica Snežana Radović.

Foto/Snežana Radović

Za brži napredak biljaka, Radovići u plasteniku često puštaju muziku. Postoje još neke važne stavke i male tajne ovih velikih proizvođača za ukusniji paradajz, papriku.

Prvo je potrebno kvalitetno seme, a zatim kvalitetna obrada i što manja upotreba hemijskih preparata. Mi od sađenja retko prskamo, pa se naši rasadi mogu svrstati i u poluorgansko povrće. Ovo je posao koji se radi godinama da bi se stekli kupci, a održavanje kvaliteta se podrazumeva, jer mi imamo stalne kupce,koje želimo da zadržimo–kaže proizvođač Sredoje Radović.

Foto/Sredoje Radović

U plastenicima je trenutno aktuelno sejanje rasada paprike i domaćih sorti paradajza, koje su prema rečima Radovića, ukusnije od industrijskih. Na malom porodičnom gazdinstvu u Grabovici, trenutno je dosta posla, jer počinje prolećna sezona, a naši sagovornici željno iščekuju napredak zelenih rasada i svoje kupce.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *