Leto ne posustaje: Još jedan tropski dan

 

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na području Srbije biti veoma toplo, s temperaturama oko 35 stepeni. Na snazi žuti i narandžasti meteo-alarm.

Narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u Banatu, Sremu, zapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Žuti meteo alarm, koji označava potencijalno opasno vreme, upaljen je za Beograd, Šumadiju i Pomoravlje.

Prema upozorenju, treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Savet lekara je da, oni koji ne moraju, ne izlaze iz kuće u najtoplijem delu dana.

Ukoliko izlazimo, dobro je da kod sebe imamo neko sredstvo za rehidrataciju, kao i nešto slano i slatko – slani kikiriki, badem ili lešnik, zato što znojenjem gubimo elektrolite koje treba nadoknaditi, ali isto tako na ovako visokim temperaturama se gubi i glukoza, pa je dobro popiti zaslađenu limunadu.

Iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ preporučuju građanima da životni prostor uvek bude rashlađen, kao i da bi idealno bilo da se sobna temperatura održava ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za hronične bolesnike, decu uzrasta do dve godine i starije od 60 godina.

U Gornjem Milanovcu u subotu sunčano I veoma toplo. Najniža ztemperatura od 16 do 22, najviša dnevna 33 stepena.

Osveženje stiže u utorak. 

 

Rts/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *