Likovna kolonija “Mina Vukomanović Karadžić” 2021

 

Izložbom radova učesnika 27. Likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“, Kulturni centar Gornji Milanovac u ponedeljak, 12. jula 2021. godine svečano će obeležiti početak rada Savinačke likovne manifestacije.

 

Likovna kolonija na Savincu pokrenuta je 1994. godine povodom stogodišnjice smrti Mine Vukomanović Karadžić, poznate srpske slikarke. Negovanje uspomena na Vukovu ćerku, jednu od prvih žena slikara u srpskom slikarstvu i afirmacija rudničko – takovskog kraja, sredine bogate prošlosti i značajne kulturno umetničke tradicije, osnovna je ideja Kolonije.

 

Za nepune tri decenije postojanja Kolonije, oko 250 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i inostranstva, uzelo je učešće u njenom radu. Ostvareno je oko 400 umetničkih dela koja čine Fond likovne manifestacije.

 

Zbika je ove godine bogatija za 15 novih radova koji će javnosti biti predstavljeni u Modernoj galeriji, u ponedeljak, 12. jula 2021. godine od 17 sati. Radove potpisuju umetnici: Ilija Drašović, Jovana Janković, Vesna Petrović, Zvonko i Lidija Tilić.

 

Predstavljanjem izložbe započeće rad ovogodišnje manifestacije na Savincu na kojoj će učešće uzeti umetnici po pozivu iz Kragujevca, Čačka, Beograda, Valjeva i Gornjeg Milanovca.

 

Za učesnike Kolonije biće upriličen niz pratećih programa.

 

KCGM/GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *