Litija u susret sutrašnjem prazniku

Povodom  sutrašnjeg praznika Silaska Svetog duha na apostole-Duhova, slave Gornjeg Milanovca i Crkve Svete Trojice, održano je večernje bogosluženje kome su prisustvovali predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, predstavnici lokalne samouprave, direktori javnih preduzeća i ustanova, zatim predstavnici Vojske Srbije i MUP-a i brojni sugrađani.

Nakon bogosluženja, centralnim gradskim ulicama prošla je velika litija koja je krenula od Crkve Svete Trojice i završila se u porti hrama, gde su se prisutnima obratili protonamesnik Dragan Đorem i  starešina crkve ,protojerej Miodrag Anđelić.

-Pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog obeležavamo u kalendaru kao Duhovdan. Od tada, pa sve do sada, taj Sveti duh prima se kao Božiji dar.Energija Duha svetoga počela je da se izliva od pve Pedesetnice i do danas ne prestaje, niti će ikada prestati.Blagodarimo našem predsedniku, gospodinu Dejanu Kovačeviću, na ljubavi i brizi za crkvu i što je prepoznao  inicijativu za oslikavanje hrama kao kapitalno delo.Miloš Obrenović je započeo gradnju crkve, ali, nažalost, nije dočekao završetak. Njegov naslednik, knez Mihailo, dovršio  je gradnju 1862.godine, ali ne i ulepšavanje hrama. Našoj generaciji je pripala čast da, na čelu sa današnjim predsednikom, završi ono što je Miloš započeo i po tome će je istorija pamtiti-rekao je protojerej Anđelić.

protojerej Miodrag Anđelić i Dejan Kovačevič, predsednik Opštine Gornji Milanovac

Svečanost je završena kulturno-umetničkim programom koji su upriličili članovi KUD “Šumadija”.

Sutra sveta liturgija počinje u 8 časova, a potom će uslediti lomljenje slavskog kolača i posluženje trpeze ljubavi.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *