Ljubav kao najvažnija boja za praznično šaranje jaja

Bliži se Uskrs, jedan od najlepših prolećnih praznika, a običaj farbanja jaja pred ovaj veliki dan simbolizuju nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo. Jaja su simbol proleća, obnavljanja  i ponovnog rođenja koje dolazi nakon dugih zimskih meseci.

Farbanje jaja je mali porodični rutual u kome se zabavljaju  i odrasli  i deca. Bojenje i oslikavanje jaja može se raditi različitim tehnikama, prirodnim ili veštačkim bojama. No, jedno je sigurno – svaka boja, bilo kupovna ili prirodna, najlepše će izgledati na jajima sa belom ljuskom. Članovi Udruženja likovnih I primenjenih umetnika iz Gornjeg Milanovca, “Rudnički vidici”koji kroz svoje stvaralaštvo neguju tradiciju i kulturno-istorijsko blago, pokazali su nam male tajne oslikavanja uskršnjih jaja na prirodni način.

-Čar je u tome da jaja budu svetla, jer će svaka boja biti jača i efektnija. Tehnike kojom farbam jaja su dekupaž ili krep papirom koji je deci najomiljeniji. Inače, sve se radi prirodnim bojama, na šta u radu sa decom posebno obraćamo pažnju. Dekupaž tehnika vrlo je jednostavna. Iskroji se željeni motiv sa salvete, stavi na jaje i pomoću četkice se premaže belancem. Kada je u pitanju tehnika farbanja krep papirom, bitno je, da jaje bude toplo, a zatim ga obmotamo tračicama krep papira raznh boja, koje smo prethodno potopili u sirće. Ovako “umotana “ jaja obavijemo plastičnom folijom i odložimo u posudu, da krep papir otpusti boje. Zbog jake i postojane boje, ovaj postupak treba raditi sa rukavicama. Najvažnije je da ovo radite sa ljubavlju, prepustite se mašti i rezultat će biti izvanredan –otkrila nam je Katarina Jocić-Ilinčić iz Udruženja „Rudnički vidici”.

Katarina Jocić-Ilinčić, Udruženje „Rudnički vidici”, FOTO/GM PRESS

FOTO/GM PRESS

Prvo ofarbano crveno jaje, čuvarkuća ima važnu ulogu u čuvanju doma i porodice. Prema običaju, deci se njime namažu obrazi, da budu zdrava i rumena cele godine.

Porodičnom Vaskršnjem prazniku svi se raduju, a posebno najmlađi, zbog kucanja jajima koje traje tri dana.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *