Mali maturanti danas polagali kombinovani test

Nakon polaganja testova iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike danas su osmaci rešavali kombinovani test.

Na nivou Republike Srbije osmi razred završava oko 68.000 đaka. Završni ispit je obavezan za sve, jer je to kruna osnovne škole. Broj osvojenih bodova na testovima važan je zbog upisa u srednju školu.

Prema podacima milanovačkih osnovnih škola, danas je u matičnim školama ukupno 367 osnovaca polagalo kombinovani test sa zadacima iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije.

Na osnovu opšteg uspeha iz osnovne škole, đaci mogu poneti  maksimalno 60 bodova, dok na tri testa mogu da osvoje maksimalno još 40 bodova, po 13 iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.

Testovi se ove godine pregledaju digitalno. Škole urađene testove vraćaju Školskim upravama, a one Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde se radi skeniranje i onlajn slanje pregladačima.

Centar u Gornjem Milanovcu gde će se ove godine pregledati testovi je Gimnazija “Takovski ustanak”. – rekla je za GM PRESS Dragana Nikitović, direktor OŠ “Momčilo Nastasijević” dodajući da će deca pomoću lozinke i pasvorda moći onlajn da saznaju rezultat i broj osvojenih bodova na testu.

Sve škole preduzele su mere prevencije zbog epidemije virusa korona. U svakoj učionici raspoređeno je po devet učenika, kako bi se ispoštovala fizička distanca. Nastavnici su u obavezi da nose zaštitne maske, a postavljene su i dezobarijere. Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira i drugih materijala.

Preliminarni rezultati testova očekuju se 23. a konačni 28. juna. Đake koji su iz zdravstvenih ili drugih razloga bili spečeni da polažu testove za upis u srednju školu, očekuje  avgustovski rok.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u informativnoj emisiji “Dan”, u 18:30, 20:00 i 22:00.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *