Marš u čast prijateljstva, solidarnosti i povezanosti

U godini velikoj jubileja, 50. godini društava prijateljstva Norveške i Srbije, tradicionalno je obeležen Marš prijateljstva, koji se održava u znak sećanja na više od četiri hiljade mladih ljudi koji su bili zatočeni u koncentracionim logorima u Norveškoj.

Tim povodom, opštinu Gornji Milanovac posetili su ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, gradonačelnik bratimljenog grada Mušjena Jan Arne Lovdal, predstavnici Norveškog društva – Srbija i porodice interniraca iz cele Srbije. Takođe, među prisutnima je bio i jedan od najstarijih interniraca koji su preživeli strahote u Norveškoj, 99-godišnjak Velimir Pavlović, koji je, zajedno za predstavnicima ambasade Kraljevine Norveške i predsednikom Kovačevićem, položio venac na spomenik.

Predsednik opštine Dejan Kovačević iskazao je zadovoljstvo čuvanjem i negovanjem dugogodišnjeg prijateljstva dva naroda.

„Naše poznanstvo je, nažalost, krenulo na jedan tužan način, ali taj tužan događaj smo iskoristili da širimo prijateljstvo i da ga održavamo sve ove godine. Zahvalan sam prvenstveno norveškom narodu, koji je u teškim trenucima za narod sa prostora bivše Jugoslavije davao podršku , koji je davao podršku i tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji je uvek gajio dobro prijateljstvo sa nama i ja im se još jednom od Gornjeg Milanovca zahvaljujem na tome“, rekao je Kovačević.

Foto: OU Gornji Milanovac

On je posebno istakao prošlogodišnji Marš prijateljstva i podsetio da je tom prilikom dato obećanje da će za ovu godinu spomen-park Brdo mira biti potpuno rekonstruisan, što je i učinjeno.

„Ovo je još jedan način da čuvamo uspomenu na ljude koji su živote položili za slobodu, kako Srbije, tako i cele Evrope. Opština Gornji Milanovac, zajedno sa Republikom Srbijom, uložila je pola miliona evra za rekonstrukciju ovog velelepnog parka. S obzirom na to da je opština Gornji Milanovac odnedavno vlasnik Norveške kuće, planiramo da, zajedno sa našim prijateljima iz Vefsna i sa severa Norveške, uđemo u ozbiljnu rekonstrukciju Norveške kuće, kako bismo joj vratili prvobitni izgled, onakav kakav je bio kada je napravljena. Nadam se da ćemo prilikom sledećeg viđenja moći da se pohvalimo da smo uspeli i to da završimo“, naglasio je Kovačević.

Prisutnima se obratio i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i takođe naglasio da norveško-srpsko prijateljstvo potiče iz teških dana, patnji, krvavog puta.

„Kada govorimo da Norveška pomaže Srbiji, to je pomoć bezuslovna, bez ikakvog drugog interesa. Danas, idući ovom stazom lepog grada pored Marša prijateljstva, slavimo i 50 godina osnivanja društava prijateljstva, na čemu nam svima čestitam. Ne smemo da mimoiđemo veliko prijateljstvo Gornjeg Milanovca i Vefsna i mnogih drugih opština i svih nas koji smo se upoznali zahvaljujući ovim društvima. Moramo da se potrudimo da prijateljstvo živi i u budućnosti, sa novim, mladim naraštajima“, rekao je ambasador.

Nakon održanog Marša i skupa u Norveškoj kući, upriličen je kulturno-umetnički program KUD-a „Gradac“ iz Valjeva i norveško-srpskog orkestra „Prijatno“.

Glas zapadne Srbije

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *