Međunarodni dan deteta obeležen u PU“Sunce“ na Rudniku

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana. Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu

FOTO /GMPRESS

Na Rudniku, jednoj od naših najlepših planina žive  brojne porodice sa troje I više dece, koja sa svojim vaspitačima od vrtića do predškolskog stiču prva znanja. PU Sunce na Rudniku pohađa 34 mališana od jaslenog do predškolskog uzrasta.

-Zbog celokupne situacije današnji dan smo obeležili skormno, ali onako kako oni najviše vole uz pesmu i igru – kaže Verica BAnović, vaspitač i dodaje – dečija prava treba štititi i za njih se boriti svakodnevno, a posvećivati im svaki slobodan trenutak i dane tokom cele godine, jer samo tako oni će odrasti u srećne ljude koji će sutra sve najlepše iz svog detinjstva umeni da prenesu budućim generacijama.

Verica Banović, vaspitač

Uprkos situaciji sa korona virusom Verica kaže da većeg izostajanja dece nema, rado provode vreme sa drugarima ali I vaspitačima.  Današnji dan je obeležen skromno, ali bez obzira na to, na nama odraslima je  ozbiljan zadatak, da svakoga dana ukazujemo na važnost međusobne interakcije i razumevanja među decom i dobrobit dece u svetu.

Inače, Ovaj dan se obeležava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju. Dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje, a osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *