Milanovačka opština spada u srednje ugrožena područja

Na seizmološkoj karti Srbije Gornji Milanovac spada u srednje ugroženo područje kada su zemljotresi u pitanju, zahvaljujući planinskim masivima Rudnika i Suvobora koji ga okružuju, pa su samim tim na području opštine mogući zemljotresi srednjeg intenziteta.

Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama koji je stupio na snagu pre nepunih godinu dana prepoznaje ukupno 12 vrsta opasnosti, među kojima je i zemljotres. Karakteristično za ovu nepogodu je da po pitanju vremenskog nastanka i intenziteta ljudski faktor nema nikakav uticaj i ne može se predvideti.

Prema rečima Milorada Dimitrijevića, načelnika opštinskog Štaba za vanredne situacije u slučaju zemljotresa najvažnije je sačuvati pribranost i napustiti zatvorene prostorije. Dimitrijević ističe da ako ne postoji način da se izadje napolje, potrebno je biti blizu zida, ispod štoka od vrata ili ispod stola, ali u svakom slučaju pokušati da se u što kraćem roku izađe iz zatvorenog prostora.

Podsetimo, ceo Balkan tresao se u utorak rano ujutru, kad je snažan zemljotres jačine 6,4 stepena pogodio Albaniju, odnevši oko 30 života. Serija zemljotresa, od kojih je najjači bio 5,2 stepena po Rihteru, potresla je i BiH. Ovo podrhtavanje tla osetilo se i u Srbiji.

Mirjana Milićević

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *