Milanovački gimnazijalci počasni gosti na „Danima masline“ u Bodrumu

Učenici milanovačke Gimnazije „Takovski ustanak“ u okviru Interkulture boravili su su nedelju dana u turskom gradu Bodrumu. Gimnazijalci na razmeni, gostujući u turskim porodicama, stekli su neprocenjivo i dragoceno iskustvo, a kao počasni gosti Internacionalnog školskog Festivala masline, na najlepši način su predstavili srpski folklor, svoju školu i grad.

Susreti u inostranstvu menjaju svet, proširuju vidike i neprocenjivo su iskustvo. Tokom boravka u Turskoj, gimazijalci su imali priliku da upoznali tursku tradiciju, istoriju,kulturu, hranu, a kroz radionice keramike, marblinga, kuvanja, muzike i plesa otkrivali su grad na moru svakoga dana po malo.

-Na poziv AFS Turske pozvani smo na razmenu, kao i na Internacionalne Dane masline koje organizuje škola TED Bodrum Koleji. Većina naše dece po prvi put je otišla na razmenu, što je neprocenjivo iskustvo, jer su putovanja doneli najlepše utiske i slike o Turskoj . Ovakva vrsta boravka je mnogo dragocenija u odnosu na kratko turističko putovanje-  rekla je Jelena Mišković, profesor francuskog jezika  u Gimnaziji “Takovski ustanak”.

Jelena Mišković, profesor francuskog jezika  u Gimnaziji “Takovski ustanak” Foto/GM PRESS

U uslovima pandemije virusa, kada ni izvođenje školskih ekskurzija nije moguće, milanovačka Gimnazija nastoji  da svojim učenicima pruži što više interkulturalnih iskustava. ističući veliku zahvalnost svima koji su pomogli da se ovo nezaboravno putovanje izvede.

Imamo sreće  kao škola, zbog  ovakvih iskustava i putovanja. Zahvalila bih se direktorki, Opštini Gornji Milanovac, koja nas je svesrdno pdržala, kao i milanovačkiim firmama, jer su nam pomogle da otputujemo i da na najbolji način predstavimo svoju školu, zemlju iI grad. Mislim da im je ovo iskustvo dragoceno i za ceo život, posebno u situaciji u kojoj se svi zbog epidemije nalazimo – dodala je Maja Veljic,  profesor italijanskog jezika.

Maja Veljic,  profesor italijanskog jezika Foto/GM PRESS

Učeći da ne budu turisti, već svetski putnici, koji razumeju kulturu zemlju u kojoj borave , gimnazijalci su  nam rekli  kakve utiske nose sa putovanja.

Utisci  su odlični. Išli smo kao članovi folklora gde smo na „Danima masline“ predstavili našu zemlju. Turci su slični nama, a stekli smo brojna prijateljstva, koja ćemo uvek imati –kaže Jana Savić, učenica Gimnazije “Takovski ustanak”,

Jana Savić, učenica Gimnazije “Takovski ustanak Foto/GM PRESS

Boraviti sedam dana u nečijoj porodici, nije malo iskustvo. Bodrum je mnogo lep, a naučila sam malo I turski- Nikolina Tomašević , Gimnazija “Takovski ustanak”.

Nikolina Tomašević , Gimnazija “Takovski ustanak” Foto/GM PRESS

Pošto je Bodrum  na moru, najviše su mi se dopale slike belih kuća I plavetnila, kao I hrana. Nadam se da ćemo uskoro videti opet svoje turske prijatelje – Sara Radovanović Gimnazija “Takovski ustanak.

Sara Radovanović, Gimnazija “Takovski ustanak“ Foto/GM PRESS

Imamo dosta istih reči, a što se tiče hrane,Turci vole začine i ljuto. Kebab je odličan – Danilo Milić  Gimnazija “Takovski ustanak”.

Danilo Milić, Gimnazija “Takovski ustanak” Foto/GM PRESS

U zemlji ratluka, derviša , Aja Sofije i Carigrada, naši gimnazijalci su srpskim tradicionalnim plesom, pesmom i nošnjama očarali sve prisutne i dobili iskren aplauz. Na najlepši način su predstavili Srbiju, naš grad i svoju Gimnaziju.

GM RESS/Aleksandra Stevanić

Foto/Gimnazija „Takovski ustanak“

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *