Milanovčani dali pedalu raku

Na Trgu kneza Mihaila danas je, po drugi put, održana manifestaija ,,Daj pedalu raku“. Današnju manifestaciju otvorila je Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac.

Daj pedalu raku Gornji Milanovac
Foto: GM Press

Veoma mi je drago što smo se i ove, kao i prošle godine, okupili sa istim ciljem da razgovorima, edukacijom i povećanjem svesti o značaju prevencije, stavimo akcenat na jednu od najčešćih bolesti u razvijenom svetu, a to je rak dojke, istakla je Jadranka Dostanić.

Daj pedalu raku Gornji Milanovac
Foto: GM Press

Godišnje 1600 žena u Srbiji izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, a preživi 3000, ukoliko se otkrije i leči na vreme odgovarajućim terapijama. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak, Srbija se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove bolesti.

Daj pedalu raku Gornji Milanovac
Foto: GM Press

Ispred Doma zdravlja Gornji Milanovac prisutnima se obratila dr medicine Milena Sorak:

Ranom dijagnostikom moguće je sprečiti razvoj bolesti i fatalni ishod. Skrining podrazumeva pregled naizgled zdravih žena, koje nemaju nikakve simptome ni znakove bolesti, a kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće, istakla je Milena Sorak i dodala da je zlatni standard za pregled promena na dojkama mamografija.

Daj pedalu raku Gornji Milanovac
Foto: GM Press

Dom zdravlja Gornji Milanovac će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje organizovati pozivna pisma koja će slati ženama starosti od 50 do 69 godina. Odazivanjem na pozivna pisma Milanovčanke će moći besplatno da se pregledaju mamografom u milanovačkom Domu zdravlja.

Današnju manifestaciju upotpunili su nastupi mališana iz PU ,,Sunce“, kao i nastup hora OŠ ,,Kralj Aleksandar I“, a u 12 sati podignuta je zastava ,,Daj pedalu raku 2019“ i startovala vožnja biciklama.

Daj pedalu raku Gornji Milanovac

Daj pedalu raku Gornji Milanovac
Foto: GM Press

Projekat ,,Daj pedalu raku“ već pet godina organizuje  Ženski centar ,,Milica“ iz Vrnjačke Banje, pod pokroviteljstvom  Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović – Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *