Milanovčani nisu za potpuno ukidanje rada nedeljom u trgovinama

Rad trgovina nedeljom u većini zemalja Evropske unije je ukinut. U regionu samo je u Crnoj Gori ova odluka i doneta, dok se u Hrvatskoj o ovom pitanju raspravljalo, ali ne i odlučivalo. U Bosni i Hercegovini i Srbiji podneti su zahtevi da se rad nedeljom u trgovinama ukine, a mi smo pitali građane Gornjeg Milanovca šta oni misle o ovome.

Jedan od sagovornika istakao je da ne bi trebalo ukidati rad nedeljom u trgovinama, jer dosta ljudi radi šest dana sedmično, pa samo nedeljom stižu da idu u nabavku. Drugi su naglasili da bi mogla da se radi samo prva smena, odnosno prepodne, a da radnicima poslepodne bude slobodno. Većina naših sugrađana navikla je da nedeljom ide u kupovinu kućnih potrepština, tako da su njihovi stavovi uglavnom bili protiv ukidanja radne nedelje u trgovinama.

Ovo pitanje u poslednje vreme se sve češće postavlja. Zvanične informacije u vezi sa ovim ne postoje, ali se vodi polemika. Neki su za, dok su drugi protiv. U Srbiji je Zakonom o trgovini propisano da lokalne samouprave određuju radno vreme na teritoriji kojom upravljaju, a zakon ih ne obavezuje da na bilo koji način ograničavaju rad određenim danima.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Sladjana
    12 novembra, 2019 - 12:21 pm

    Tom treba da se uvede radna i nedelja pa bi komentarisao drugacije

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *