Milija Belić – 50 godina stvaralaštva

U Modernoj galeriji Kulturnog centra otvorena je retrospektivna izložba umetnika Milije Belića pod nazivom ,,Strip, slike i skulpture“ koja će moći da se pogleda do 22. avgusta 2019.godine. U okviru izložbe predstavljena je i umetnikova knjiga ,,Izazov modernosti“ u Velikoj sali Kulturnog centra.

foto: GM Press

– Prvi momenat koji je obeležio Milijin život jeste što je rođen u ovom kraju i što mu je deo porodice upravo iz Gornjeg Milanovca, iako je osnovnu školu završio u Rudovcima kod Lazarevca. Kada je reč o njegovoj umetničkoj karijeri bitan momenat njegovog stvaranja je strip i veza sa Dečjim novinama, koja je počela kada je on imao samo 15 godina – naglašava Radoš Gačić urednik likovnog programa Kulturnog centra.

Milija Belić odlučio je da retrospektivnu izložbu nakon pola veka stvaranja upriliči baš u Gornjem Milanovcu, mestu koje je bilo presudno da se opredeli za širu umetnost i slikarstvo, a kasnije i upis na Likovnu akademiju u Beogradu.

foto: GM Press

– Srećan sam da sam ponovo ovde, tu gde sam počeo svoju karijeru pre 50 godina. Imao sam sreću da su me Dečje novine prihvatile kao mladog saradnika. U to vreme sam bio osmi razred osnovne škole i to je naravno bio veliki podsticaj za mene da nastavim da se bavim crtanjem. Vreme je prolazilo, ja sam ostavio strip, počeo da se bavim drugim stvarima – slikarstvom, skulpturom, teorijom… Nažalost konstatovao sam da ljudi koji su se bavili tom avanturom Dečjih novina počinju da nestaju i bilo mi je stalo da na neki način sačuvam uspomenu na taj period i zato sam pokrenuo inicijativu da se upriliči izložba mojih radova koji su objavljivani u Dečjim novinama, u edicijama i stripovima – rekao je nakon otvaranja izložbe Milija Belić.

foto: GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *