Muzej dobio sredstva Ministarstva kulture i informisanja

Sredstva Ministarstva kulture i informisanja, pomažu umnogome rad ustanova kulture. Već dugo godina mnogi projekti realizuju se na ovaj način. Ove godine, dobijena su sredstva za za digitalizaciju arheološkog nasleđa, „Digitalizacija utvrđenja na Ostrvici: izrada situacionog plana i dokumentovanje očuvanih zidova“ koji će se finansirati u iznosu od 300.000 dinara, kao i za nastavak arheoloških istraživanja na planini Rudnik u iznosu od 800.000 dinara.

U Muzeju kažu da je  Ministarstvo kulture nedavno podržalo i  projekte: „Preventivna zaštita-opremanje depoa i stalne postavke Muzeja rudničko-takovskog kraja“ za koji je dobijeno 797.200 dinara i „Crkve brvnare na teritoriji Opštine Gornji Milanovac“ za koji je dobijeno 600.000 dinara.

Projekat „Preventivna zaštita- opremanje depoa i stalne postavke“, ima za cilj da upotpuni različite vidove neophodne opreme depoa i stalne postavke ustanove. Projektovana je nabavka izložbenih vitrina koje obezbeđuju adekvatne uslove prezentovanja predmeta i nabavka opreme za depo koja će obezbediti preporučene uslove preventivne zaštite: metalni fiokari, fiokari za smeštaj predmeta od tekstila, metalne kutije za depo i transport, ormar za staru i retku knjigu, ambalaža za odlaganje, odvlaživači vazduha za depo i stalne postavke i drugo.

Kroz izložbu i publikaciju, u projektu „Crkve brvnare na teritoriji Opštine Gornji Milanovac“  biće prezentovana dosadašnja istraživanja o sačuvanim crkvama brvnarama, kao i o onima koje su nekada postojale, a koja se odnose na arhitekturu, sačuvane bogoslužbene predmete i ikonostasne celine, a istovremeno doprinose boljem razumevanju vremena u kome su brvnare nastale, kao i osetljiv medijum u kome se ogledaju i kroz koji se realizuju sve važne tekovine i strujanja jednog naroda. Do danas su ostale sačuvane 4 brvnare u gotovo prvobitnom stanju (u selu Takovo, Ljutovnica, Pranjani i Koštunići), i pomeni u različitim izvorima o onima koje danas više ne postoje (u selu Majdan, Brezna,Teočin, Lozanj, Gornji Milanovac, Brusnica, Boljkovci…). Ikonostasi u brvnarama predstavljaju autentične celine iz vremena podizanja, dok pokretni fond ikona i sačuvanih bogoslužbenih predmeta svedoči o životu crkava.

Ovaj projekat je još jedna prilika za ozbiljnije interesovanje za spomenike narodnog neimarstva.

 

MRTK/GM PRESS

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *