Na Covid odeljenju četvoro Milanovčana

Na Covid odeljenju Opšte bolnice U Gornjem Milanovcu smeštena su četiri pacijenta.

-U poslednja 24 sata obavljena su dva otpusta na kućno lečenje, a prijema na bolničko nije bilo. Troje hospitalizovanih negativno je na Korona virus, dok se za jedno lice oečkuju rezultati testiranja – navodi dr Predrag Šutić, direktor Bolnice.

Inače, juče je objavljeno da je novi Delta soj koronavirusa utvrđen  kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili sa planinarenja iz Rusije. Oba pacijenta su mlađe osobe i nisu vakcinisani. Virusološkinja Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba, kaže za RTS da je delta varijanta zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Tanja Jovanović rekla je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Prema njenim rečima, oni su po povratku ispoljilji simptome koronavirusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu i pokazalo se da je reč o delta soju virusa.

„Mladić koji je razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu koja ima umor, zamaranje, jeste gojazna osoba, pa je bilo za očekivati da će imati težu sliku“, navela je virusološkinja, dodajući da će i ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Jovanovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da delta varijanta virusa jeste promenjena – zaraznija je, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

RTS/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *