Na današnji dan rođeni su srpski pisac Petar Kočić, pesnik Vasko Popa i Antoan de Sent Egziper

Na današnji dan rođen je srpski pisac Petar Kočić, pesnik Vasko Popa i autor jednog od najlepših dela svetske književnosti “Malog  princa”, Antoan de Sent Egziperi.

Petar Kočić je poznati srpski pesnik, pisac i političar. Rođen je 1877. godine kod Banja Luke u tadašnjoj Republici Srpskoj, a danas Bosni i Hercegovini. Kočić se kroz svoje stvaralaštvo istakao kao pesnik krajiških pejzaža i njihovog načina života. Opisivao je jednostavan narodni život, ponoseći se njime, baš kao i ljudima koji su ih predstavljali.

Književna dela Petra Kočića su zbirke pripovedaka „S planine i ispod planine“i „Jauci sa Zmijanja“, i poznate  političko-socijalne dramske satire „Jazavac pred sudom“ i „Sudanija“.

Vasko Popa

Rođen je 29. juna 1922 u Grebencu kod Vršca. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Posle toga upisao se na Filozofski fakultet u Beogradu. Prve pesme objavljuje u listovima “Književne novine” i “Borba”. Njegova prva zbirka pesama „Kora“ (1953) smatra se početkom srpske posleratne moderne poezije.  Vasko Popa je jedan od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. Jedan je od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnostiu Novom Sadu.

Najpoznatije pesme: “Očiju tvojih da nije”, “Daj da ti priđem” “Hilandar”, “Daleko u nama”, “Manasija”druge.

Antoan de Sent Egziperi rođen je 29. juna 1900. godine u Lionu u Francuskoj. Rastao je u porodici sa petoro dece. Iako je od detinjstva pokazivao sklonost ka pisanju ipak je prevagnula njegova želja da postane pilot. Ipak, čak i kada je profesionalno počeo da se bavi letenjem (od 1921. godine) nastavio je da piše. Pisac “Malog princa”, “Noćnog leta” ,“Avijatičara“ i pilot savezničkih snaga u borbama protiv nacističke Nemačke, nestao je na svom poslednjem letu 31. jula 1944. godine.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *