Na kazanu Narodne kuhinje više od 100 milanovačkih porodica

Više od 100 Milanovčana svakodnevno dolazi po kuvani obrok koji se priprema u Narodnoj kuhinji Opštinske organizacije Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu. Međutim, taj broj varira iz meseca u mesec, je određeni broj korisnika nekada neredovno dolazi po obrok, pa se njihovo ime izbriše sa spiska.
NARODNA KUHINJA 3
Foto: GM Press
Prema rečima nadležnih u Crvenom krstu, na seoskom području godišnje se organizuje nekoliko akcija podele lanč paketa seoskom stanovništvu koje je slabijeg materijalnog stanja. Lokalna samouprava rad Narodne kuhinje godišnje finansira sa 3,7 miliona dinara.
U Karađorđevoj 21 u prostorijama Narodne kuhinje u Gornjem Milanovcu obroci se dele svakodnevno u vremenu od 9 do 9.30. Kuvano jelo dobije više od 100 porodica među čijim članovima ima i dece.
Nebojsa Ivovic (1)
Nebojša Ivović, Foto: GM Press
„Broj korisnika Narodne kuhinje mesečno varira i kreće se od 90 do 120 korisnika. Mi obroke isporučujemo prema spiskovima Centra za socijalni rad koji korisnicima odobrava pravo na obrok. Oni koji su na spisku, obično ne izostaju, jer je mnogima to jedini kuvani obrok u toku dana“, izjavio je za televiziju GM Plus, Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu.
Česte promene broja korisnika narodne kuhinje najčešće variraju zbog migracije stanovništva romske polulacije, koji su i najčešći posetioci narodnog kazana.
NARODNA KUHINJA 2
Foto: GM Press
„Oscilacije u broju korisnika prisutne su upravo zbog čestog seljenja romskih porodica. Veoma često oni su odsutni po nekoliko meseci, koliko provedu u inostranstvu, ali se obično vrate u Milanovac, pa samim tim i na kazan Narodne kuhinje“, zaključuje Ivović.
Rad Narodne kuhinje finansiraju Crveni Krst Srbije, donatori i lokalna samouprava koja je ove godine opredelila 3,7 miliona dinara. Na seoskom području se obroci kuvanog jela za sada ne dele, mada postoje velike potrebe. Crveni krst u više navrata godišnje po selima deli pakete sa hranom i sredstvima za higijenu. Ovaj deo dobročinstva obično pokriju donatori.
Gordana Injac
Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *