Na snazi narandžasti meteo-alarm, podignuta pripravnost u Srbiji

Luka Čaušić, v.d pomoćnika ministra za unutrašnje poslove i načelnika Sektora za vanredne situacije kaže za RTS da su lokalne samouprave upozorene da preuzmu preventivne mere da se smanje na minimum rizici od bujičnih poplava. Napominje da se scenario iz 2014. može ponoviti je, kako ističe, ni najmoćnije zemlje nisu bezbedne kada priroda pokaže svoju ćud, kao što je primer u Nemačkoj. Navodi da smo daleko bezbedniji, jer su od 2014. milioni uloženi u ojačavanje i korita i bedema.

„Podigli smo maksimalno pripravnost naših ljudi, a uputili smo i upozorenje lokalnim samoupravama da preuzmu preventivne mere da se smanje na minimum rizici od bujičnih poplava“, kazao je Čaušić.

Navodi da ima problema i sa gradom i sa urbanim poplavama, ali za sada nema ugroženih ljudi. Dodaje da su u kontaktu sa kolegama iz RHMZ-a i kolegama iz Srbija voda i da se prati stanje.

„Kada su u pitanju bujične poplave ne možete tačno da kažete gde se može to desiti. Ali proteklih meseci smo obišli 55 lokalnih samouprava, dakle 10 okruga, tamo gde smo uočili višegodišnje probleme da bi se radilo na preventivi. Republički štab za vanredne situacije je na poslednjoj sednici uputio naloge, pa ćemo sada da pratimo šta se dešava. Preventiva je ono na čemu moramo da radimo, a u operativnom smislu mislim da smo daleko spremniji nego 2014. godine“, kazao je Čaušić.

Na teritoriji sliva Zapadne Morave koja je posebno izložena riziku od poplava, zemljotresa i klizišta, 18 gradova i opština, među kojima je i Gornji Milanovac,  potpisalo je Sporazum o medjuopštinskoj saradnji, kako bi obezbedili bolju prevenciju i bili spremniji da efikasno reaguju u slučaju katastrofa.

Time su te lokalne samouprave ujedno formirale zajedničku službu za poslove civilne zaštite, koja će koordinirati merama prevencije i sistemom ranog upozoravanja i reagovanja na teritoriji celog sliva, na kojoj živi 800.000 ljudi.
Sedište zajedničke službe za poslove civilne zaštite biće u Kruševcu, u okviru lokalne samouprave, a njen rad će finansirati sve opštine u slivu Zapadne Morave.

Potpisivanje Sporazuma o medjuopštinskoj saradnji i formiranje zajedničke službe za poslove civilne zaštite podržali su Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za evropske integracije, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

RTS/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *