Nagrađeni filmovi sa ,,Kratke forme’’

Proglašenjem najboljih filmskih ostvarenja predstavljenih na ,,Kratkoj formi’’, završen je 5. Međunarodni festival kratkog filma u Gornjem Milanovcu.

Na osnovu predstavljenih filmova u kategorijama mikro, mini i kratki film odlučivao je žiri u sastavu: Marija Ratković Vidaković, reditelj i producent iz Švedske, prof. Narcisa Darijević Marković i prof. Rajko Petrović, reditelji iz Srbije i jednoglasno je doneo sledeće odluke o nagradama:

Grand prix za najbolji film u kategorijama mikro, mini i kratki film dobilo je ostvarenje ,,Pet minuta do kupanja’’ (Natalia Mirzoyan, Rusija). Najbolji film u kategoriji mikro film je delo ,,Izvini’’ (Aitor Marin Correcher, Španija), u kategoriji mini film je ,,Rez’’ (Mehrdad Bakhshi, Iran), dok je u kategoriji kratki film najbolje ocenjeno ostvarenje ,,9 koraka’’ (Marisa Crespo Abril, Moises Romera Perez, Španija).

Nagradu za najbolji animirani film poneo je ,,Lovac na talente’’ (Jose Herrera, Španija). Za najbolji evropski film proglašeno je delo ,,Oprosti mi’’ (Sucho Lopez Capilla, Španija), a za najbolji srpski ,,Prelazak’’ reditelja Igora Ćorića.

Specijalno priznanje za najangažovaniji kratki film u selekciji poneo je film iz Švedske ,,Drugi razred’’ (Jimmy Olsson), dok je priznanje za interesantan način korišćenja materijala u animaciji dobio film ,,Bog je već nastavio dalje’’ (Peter Boving, Nemačka).

Žiri za takmičarsku kategoriju dece i omladine u sastavu: Marija Lendova, direktor državne institucije kulture i kinematografije Ministarstva kulture Novosibirskog regiona – Rusija, prof. Radostina Nejkova, reditelj iz Bugarske i Emilija Filipović, student fakulteta Savremene umetnosti, odsek produkcija – Srbija, posle odgledanih filmova jednoglasno je doneo sledeće odluke:

Grand prix za najbolji film u kategoriji filsmkog stvaralaštva dece i omladine dobio je film ,,Rue’’ (Sean Treacy, Irska). Najbolji film dečjeg ostvarenja (do 15 godina) poneo je film ,,Kitty – Birdie’’ (grupa autora iz Hrvatske), a najbolji film ostvarenja mladih (od 15 do 19 godina) ,,Čovek na mesecu’’ (Andre Abrahamsson, Ruben Perez Alvarez, Švedska). Specijalno priznanje za interesantnu kreativnu viziju ponelo je ostvarenje ,,Sloboda’’ (grupa autora iz Slovenije), a priznanje za ritmičnu animaciju i montažno rešenje ,,Ja rastem’’ (grupa autora iz Srbije). Još dva priznanja dobili su filmovi ,,Ženo, eve me doma’’ grupe autora iz Srbije i ,,Najbolji posao na svetu’’ (Moa Villasmil, Sofia Jaakola, Švedska).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *