Najavljena nova ulaganja u infrastrukturu

Na današnjoj sednici Opštinskog veća pred većnicima se našlo 17 tačaka. Jedna od ključnih tačaka koju su većnici danas usvojili jeste Predlog rešenja o izmenama i dopunama rešenja o rasporedu sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastrukture. Izmene se tiču dodatnih blizu  26 miliona dinara, opredeljenih za rehabilitaciju četiri ulice: Ljubićske, Drinčićeve, Rzavske i Vojvode Milana, kao I nešto više od 11 miliona dinara za asfaltiranje lokalnog puta u MZ Rudnik, deonice Zlokuće i Drenje. Predsednik opštine Dejan Kovačević podsetio je da su za ovu godinu opredeljena sredstva od preko 400 miliona dinara za infrastrukturu, dok će rehabilitacija pomenutih ulica početi nakon sprovođenja javnih nabavki.

Na današnjoj sednici, Opštinsko veće je jednoglasno donelo i zaključak o utvrđivanju predloga Odluke  o podsticajnim sredstvima za aktivnosti investicionog održavanja i unapređenja svojstava stambenih zgrada za kolektivno stanovanje. Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da je ovo prvi put da opština izdvaja subvencije za zgrade za kolektivno stanovanje, sa čime će se nastaviti i u budućnosti.

– Prvi put imamo izdvojenih 4 miliona dinara u budžetu opštine, prvenstveno za finansiranje energetske efikasnosti stambenih objekata, čime pokušavamo da uštedimo energiju u zgradama koje su na trasi toplovoda Javnog komunalnog preduzeća, ali i koje imaju individualno grejanje, da im smanjimo troškove zagrevanja i hlađenja prostora – rekao je Kovačević.

foto: GM Press – predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević

Osim unapređenja energetskih svojstava i drugih aktivnosti kojima se sprečava nastanak štetnih posledica po zdravlje građana i životnu sredinu, subvencije će biti iskorišćene i za sanaciju krovova, kao i investiciono održavanje fasada. Visina podsticajnih sredstava za aktivnosti investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrada može iznositi do 50 posto investicije, a maksimalno 500 hiljada  dinara po stambenoj zgradi.

Jedna od bitnijih tačaka koja je usvojena i prosleđena Skupštini opštine na razmatranje, jeste plan Zaštite i spasavanja opštine Gornji Milanovac.

Opštinsko veće donelo je i Zaključak o utvrđvanju predloga Odluke o usvajanju Programa razvoja turizma opštine Gornji Milanovac, Zaključak o prihvatanju Informacije o pripremljenosti osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Gornji Milanovac za školsku 2019/2020. godinu, kao i Zaključak o prihvatanju Odluke nadzornog odbora Javnog preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac, koji su prosleđeni Skupštini opštine na razmatranje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *