Najtopliji dan u godini

Danas je jedan od najtoplijih dana u godini u Srbiji zbog čega je na snazi i dalje narandžasti meteoalarm. Dnevne temperature će se kretati do čak 40 stepeni, a krajem dana i u toku noći očekuju se obilni pljuskovi sa jakim vetrom u severnim i zapadnim delovima zemlje.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas biti vrlo toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 38 stepeni, a subjektivni osećaj kao da je 41 stepen.

U Gornjem Milanovcu vetar će biti slab i umeren jugoistočni i istočni. Najniža temperatura će biti 24, a najviša oko 38 stepeni Celzijusa.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature očekuje se u utorak krajem dana i u toku noći ka sredi. Nevreme će prvo zahvatiti severne i zapadne delove zemlje, a u sredu tokom dana i ostale delove Srbije. Lokalno se očekuju obilni pljuskovi sa jakim vetrom.

U Gornjem Milanovcu i okolini u utorak veče zahlađenje dok se u sredu, u toku popodnevnih časova, očekuje nagli pad temperature sa pojavom oblačnosti praćenom obilnim padavinama i blagim vetrom. Lokalno se očekuju obilni pljuskovi 20 do 30 litara po metru kvadratnom u kratakom vremenskom periodu.

Meteorološke prilike uticaće nepovoljno na većinu hronično obolelih, a naročito na kardiovaskularne bolesnike. Osećaj umora, glavobolja i pad koncentracije su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuju se izbegavanje dužeg izlaganja suncu, smanjenje fizičkih napora, kao i adekvatna zaštita od UV zračenja.

Danas je jedan od najtoplijih dana u godini. Gledajući kroz istoriju, bilo je i toplijih dana. Najtopliji avgustovski dan bio je u Beogradu, ne tako davno, 2017. kada je izmereno 40 stepeni između 16 i 17 časova. Vrući avgust, bio je i davne 1928. godine sa čak 39 stepeni.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *