Nega i ishrana stoke tokom zime

U zimskom periodu, kada su temperature niske, a uslovi za domaće životinje izmenjeni, potrebno je obezbediti sklonište, hranu i zalihe vode koje odgovaraju svakoj vrsti stoke. Kod ekstezivnog ovčarstva i govedarstva životinje zahtevaju primitivnije uslove, koji podrazumevaju slobodno kretanje i boravak na pašnjacima. Na šta treba obratiti pažnju kada je u pitanju nega i ishrana domaćih životinja tokom zimskih meseci, pitali smo Slavoljuba Trojančevića, doktora veterinarske medicine.

Slavoljub Trojančević, doktor veterinarske medicine

– U uslovima poluintezivnog i ekstezivnog ovčarstva i stočarstva, tokom zimskih meseci životinjama je potrebna  raznovrsna i pojačana ishrana, kako bi se se omogućile njihove reproduktivne i proizvodne potrebe. Posebnu pažnju treba obratiti na davanje energetskih suplemenata, kojih nema u prirodnoj hrani u zemljištu, a samim tim u livadskim i pašnjačkim hranilima. Pod tim podrazumevamo davanje predsmeša koštanog brašna, kako ne bi došlo do bolesti, kao što je sindrom ležeće životinje, hipoamagneziemije i drugih oboljenja tokom graviditeta i purperiuma kako kod malih, tako kod velikih preživara – kaže Slavoljub Trojančević, doktor veterine.

Pored ishrane po volji kao što je pašnjačka, gde životinje provode po ceo dan na ispaši, vlasnici stoke najčešće koriste svoja hraniva; seno, silažu, pšenicu, kukuruz, zob ječam.  Veterinari predlažu vlasnicima za ishranu stoke vrste žita koja su proteinski najhranljivija. Takođe, preporuka je da odnos žita u ishrani stoke bude 60% zob,pšenica i tritikale a 40% ječam ili kukuruz.  Kada je u pitanju intezivniji način gajenja jagnjadi, najhranljiviji je koncentrat zbog belančevina, radi napretka njihovog prirasta.

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *