Negovanje sećanja na pale internirce

U okviru proslave 17. maja, Dana ustavnosti Kraljevine Norveške, prestavnici prijateljske opštine Vefsn i opštine Hemnes uz prisustvo članova Društva prijateljstva položili su cveće i vence na spomenike palim internircima iz naše zemlje.

Iako tradicija obeležavanja Dana Norveške u Srbiji traje više od četiri decenije, poslednje dve godine ovaj značajan datum obeležen je skromno.Zbog celokupne situacije izazvane pandemijom, iz Gornjeg Milanovca upućene su samo najsrdačnije čestitke Beriti Hundal, predsednici opštine Vefsn, od strane Dejana Kovačevića predsednika opštine i Dragana Markovića generalnog sekretara Norveškog društva u Srbiji. Prijateljstvo između naših opština  traje decenijama a  simboli ove privrženosti su i „Norveška kuća“ u Gornjem Milanovcu, kao i Spomen kompleks na Brdu mira.

 

Inače, u junu ove godine navršava se 79 godina od kako je u Norvešku stigao prvi, od ukupno četiri transporta jugoslovenskih interniraca, koji je trebalo da grade puteve i pruge na severu ove zemlje. Bio je to put u logore istrebljenja. Od planiranih 10.000, zbog epidemija i transportnih problema, poslato je, sa teritorije bivše Jugoslavije, ukupno 4.268 zatvorenika, od kojih najviše Srba, 3841,i to mahom zemljoradnika iz rudničko-takovskog kraja i Vojvodine. Stradalo je, prema nezvaničnim podacima, više od polovine, 2.360 logoraša, koji su bili izloženi zverskim mučenjima od strane fašista i njihovih pristalica. Norvežani su, zgroženi prizorima izmučenih logoraša, pružali nesebičnu pomoć internircima u hrani, lekovima, smeštaju, pokušaju bekstva…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *